Ličko-senjska županijaVijestiKulturaPolitika

FOTO: U Gospiću predstavljena knjiga “Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka”

Knjiga “Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka” autora dr. Ive Lučića, koju su zajedno izdali Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatski institut za povijest, predstavljena je u četvrtak (14.12.2017.) u Gospiću, a prikazuje povijesni kontekst i ulogu vukovarske bolnice u okolnostima srpske agresije na Vukovar i Hrvatsku.


Knjiga kao povijesno djelo govori o političkom i kulturološkom konteksta raspada Jugoslavije i agresije na Hrvatsku. Donosi cjeloviti prikaz rada vukovarske bolnice u ratnim uvjetima, pregled zbivanja nakon pada Vukovara te sudbinu njezinih zaposlenika, zdravstvenih djelatnika i ranjenika, branitelja i civila.

Uz autora, knjigu su predstavili: dr.sc. Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a, nakladnik knjige, prim.dr. Ante – Zvonimir Golem, dopredsjednik HLK-a, urednik knjige, Dr.sc. Ines Strenja-Linić, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, Ivica Mataija, prof., ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću i doc.dr.sc. Marija Selak s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Knjigu o Vukovarskoj bolnici izdali smo kako bismo demantirali i raskrinkali laži, da bismo golemo svjedočanstvo ljubavi spasili od zaborava te istinu o Vukovaru ostavili u nasljeđe budućim naraštajima“ dr.sc. Trpimir Goluža, liječnik; predsjednik HLK-a, nakladnik knjige.

Dr.sc. Trpimir Goluža ističe da je ova knjiga zapravo jamac da naši heroji neće postati zločinci, da je ova knjiga nastala u nastojanju da povijest o hrvatskoj ne pišu oni koji su izgubili te da nam povijest ne nameću neke druge strane sile: “Mi možemo biti ponosni na Domovinski rat, na Vukovar, a mi kao Hrvatska liječnička komora smo izrazito ponosni na naše kolege koji su u najtežem vremenu bili na najtežem mogućem mjestu i pokazali se kao jednaki ljudi.”

„Ova je knjiga svjetionik istine, koji argumentirano, neospornim činjenicama popunjava praznine u sjećanju na veličanstvene trenutke hrvatske povijesti. Bolnica kao srce junačke obrane Vukovara, stožerne točke obrane Hrvatske države, s ovom knjigom dobiva novu dimenziju u hrvatskoj povijesti“ prof.dr.sc. Andrija Hebrang, liječnik; ratni ministar zdravstva Republike Hrvatske.

Dr.sc. Ines Strenja-Linić kaže o knjizi: “Ovo je knjiga koja dolazi sa velikim odmakom, koja je davno trebala biti napisana, koja nam je u ovome trenutku potrebna da se povijest ne zaboravi, da se povijest i sve što se dešavalo ne ponovi, i da naša djeca znaju što smo bili, što smo radili, kako se voli i kako se bori za svoju zemlju. Zbog toga autoru veliko hvala, jer prikazao je to na jedan malo drugačiji način, koji će definitivno ostati nešto što treba biti udžbenik svim našim generacijama.”

„Vukovarska bolnica je opisana točno onako kakva je bila. Kao utočište za sve potrebite, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, upravo kao svjetionik u teškim ratnim stradanjima i tami, koja se nadvila nad Vukovarom u ljeto i jesen 1991.godine. Ova knjiga je zapravo udžbenik koji objašnjava povijesne uzroke agresije JNA na Vukovar i vjerno prikazuje što se tijekom i neposredno nakon nje događalo u Vukovaru“ mr.sc. Vesna Bosanac, liječnica; ravnateljica Vukovarske ratne bolnice 1991.godine.

Ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću, Ivica Mataija, prof., nakon čitanja ove knjige ističe pitanje koje nam autor ponovno nameće: “Otkud toliko zlo i svirepost u srpskom bolničkom i vojnom vodstvu, pripadnicima jugoslavenske narodne armije i jedinicama pobunjenih srba?”, na što autor Lučić nudi uvjerljive odgovore kroz poglavlja knjige.

„Zločini koje su počinile snage Jugoslavenske narodne armije i njima pridružene srpske paravojne postrojbe bile su tolika opsega i toliko brutalni da se nisu mogle sakriti pod okrilje starih pripovijesti niti pripisati hrvatskoj strani koliko god su to pokušavali. Posebno težak zločin počinili su nad ranjenicima iz Vukovarske bolnice. Po davno uhodanom propagandnom obrascu, liječnike iz bolnice koji su nadljudskim naporima liječili ranjenike svih nacionalnosti proglasili su „zločincima“, „fašistima“ i protiv njih podigli čitav niz optužbi i pokrenuli sudske procese“ prof.dr.sc. Ivo Lučić, povjesničar – autor knjige; Hrvatski institut za povijest.

Sam autor, dr. Ive Lučić, zahvaljuje svima prisutnima i svima koji su govorili o knjizi, onima koji su pomagali i koji su zaslužni za nastanak ove knjige. Zahvaljuje se i Zoranu Filipoviću čije su fotografije dio knjige, neke od njih po prvi puta objavljene u javnosti. O knjizi kaže da se o prošlosti piše jednako koliko zbog nje toliko i zbog budućnosti, a onaj tko ne zna povijest, tko ne zna svoju prošlost, taj nema ni budućnost. A na predstavljanju knjige u Zagrebu, rekao je:

“Agresor nije shvatio kako je svjetlo upaljeno u vukovarskoj bolnici neugasivo i kako će poslije svega svijetliti još puno jače i vidjeti se puno dalje. Evo svijetli nam i ovdje večeras, nimalo slabije nego u Vukovaru prije 26 godina. Svijetli i pomaže nam razaznati istinu od laži. Dužni smo to svjetlo prenijeti na generacije koje dolaze iza nas, kako bi im osvijetlili putove budućnosti. Obavezni smo ostaviti im istinu o Vukovaru, o Domovinskom ratu, o onome što smo, zašto i kako smo ratovali.”

Prim.dr. Ante – Zvonimir Golem pročitao je citat iz knjige:

Tijekom noći došlo je do podjele i raskola među osobljem bolnice. Dio njih pjesmom i plesom slavio je oslobođenje i dolazak JNA, dok je drugio dio strahovao za sudbinu pacijenata, svojih obitelji pa konačno i za svoju sudbinu. U bolnici su se pojavili i djelatnici koji su je prethodno napustili ili su otpušteni zbog nedolaska na posao i sudjelovanja u pobuni. Bili su bahati, osjećali su se pobjednicima i tražili osvetu. Nasuprot njima bilo je osoblje bolnice koje se mjesecima žrtvovalo za ranjenike i bolesnike, koje je mjesecima spašavalo ljudske živote, da bi rušenjem bolnice i nedostacima grada nemoćno promatralo kako im odvode pacijente i suradnike. Nekolicina njih, zbijenih u bolničku kuhinju, iz očaja i prkosa zapjevali su staru narodnu pjesmu o lijepom vukovaru. Nakon toga pacijentima su podijelili večeru i zaplakali.

Nakon predstavljanja knjige, Dr.sc. Trpimir Goluža je rekao da ova knjiga zaslužuje da bude dio svakog doma, ne zato što su joj korice dobre, fotografija i naslovnice lijepe, nego zato što će nam pomoći da svojoj djeci objasnimo zašto je došlo da agresije na Republiku Hrvatsku, u kojim uvjetima je stvarana država Hrvatska te da shvate koliko je vrijedno živjeti u Hrvatskoj i koliko se treba boriti za Hrvatsku. Knjigu je poklonio gradonačelniku Grada Gospića Karlu Starčeviću, s željom da pročita ovu knjiga i da mu ova knjiga bude poticaj i potpora u suočavanju s brojnim problemima. Večer je glazbeno popratio gradski zbor “Vila Velebita”.

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close