DogađanjaVijesti

FOTO: U Gospiću predstavljen LEKSIKON LIČANA – knjiga o istaknutim Ličanima kroz prošlost

U Samostalnoj narodnoj knjižnici u Gospiću sinoć je predstavljen prvi leksikon o Ličanima!


Leksikon su predstavili glavni urednik prof. Ivica Mataija, izvršni urednik prof. dr. sc. Ante Bežen, dr. sc. Ante Gverić i mons. dr. Mile Bogović.

Urednik prof. Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću, istaknuo je da su  povijest Like i njezin materijalni i kulturni život na različite načine obilježili njezini stanovnici, rođeni Ličani, ali i brojni doseljenici koji su se na ličkom području profesionalno afirmirali i svoja djela utkali u ono što danas zovemo Ličkim identitetom.

Nažalost Lika je i regija koju, posebno od početka 20.stoljeća, zbog gospodarskih razloga i nepovoljnih razvojnih mogućnosti obilježava stalna depopulacija i trajno iseljavanje stanovništva u druge hrvatske krajeve, ali i brojne zapadnoeuropske i prekooceanske zemlje. Mnogi su od njih svoj lički temperament oplemenjen znanjem stečenim u ličkim školama ili hrvatskim i europskim sveučilištima ugradili u razvoj društva drugih hrvatskih krajeva ili drugih zemalja, često pri tome čuvajući zavičajnu, ličku prepoznatljivost, rekao je prof. Ivica Mataija.

 

Ovaj leksikon obuhvaća ravnopravno sva povijesna razdoblja ne praveći nikakve ideološke razlike. S obzirom na to da su slične knjige u bivšoj državi bile jako ideološki obojane, sve što je bilo vezano za ideologiju i sustav bivše države je jako naglašavano i dobivalo je puno mjesta u ovakvoj literaturi, a ono što je recimo za vrijeme NDH napravljeno, ma kako bilo dobro i kako bilo mimo ideologije, nije nalazilo mjesta. Ovaj leksikon to ispravlja. U njemu se podjednako tretiraju i oni neutralni ljudi u ideološkom smislu i oni zaslužnici koji su bili u doba bivše države i drugog svjetskog rata i oni koji su bili u domovinskom ratu i oni koji su bili u partizanima i ustašama, i tako dalje, svi su dobili svoje mjesto koje im objektivno po njihovom doprinosu pripada. Ovaj leksikon, bez obzira na tešku ličku povijest i sukobe koji su bili na ovom području, ne pravi ni nacionalne razlike, dakle ni među Srbina ni Hrvatima, niti među pravoslavcima i katolicima, svi koji su među njima bili i na srpskoj strani i na hrvatskoj, ovdje je zabilježena ta zasluga, rekao je prof. dr. sc. Ante Bežen.

 

Leksikon obuhvaća književnike, likovne, glazbene i scenske umjetnike, djelatnike u kulturi i znanosti, sportaše i političare, svećenike i crkvene velikodostojnike, brojne Ličane vojnike i vojskovođe koji su u različitim povijesnim razdobljima, svaki na svoj osobit način ispisivali važne stranice ličke povijesti. Urednički pristup izradi leksikona, s obzirom da je riječ o prvom izdanju ovoga tipa, omogućio je autorima da šire i detaljnije opisuju bibliografske podatke upotpunjene s elementima dosad nepoznate lokalne povijesti.

Mogu si na trenutak dopustiti neskromnost i reći da u ovom trenutku ovakav priručnik nema ni jedna hrvatska regija. Mada su neke ranije objavljivale svoje enciklopedije, rekao je Mataija.

Državni arhiv u Gospiću jedan je od najplodnijih izdavača u Hrvatskoj pa je tako Leksikon Ličana trideseti naslov iz edicije “Prilozi iz povijesti Like”.

 

 

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close