VijestiScena

FOTO U Gospiću održan 2. po redu “Susret dječjih folklornih društava”

U Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčević u Gospiću sinoć je održan 2. po redu susret dječjih folklornih društava.


O važnosti folklora u našoj tradiciji i njihovom opstanku kao njegovanju zavičajnosti najbolji su dokaz upravo mladi sudionici folklornih ansambala koji umijećem glasa i pokreta dočaravaju tradicijski duh kraja iz kojeg potječu.  Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević iz Gospića kao osnivač istoimenog folklornog ansambla primjer je kako se kontinuirano oživljava i baštini tradicija ličkih običaja kao najvjerodostojniji svjedok vremena.

Prvo su se predstavili članice i članovi HKUD-a Perušić. Društvo je osnovano davne 1948. godine i od  tada uz male prekide pomno čuva tradiciju i kulturu perušićkog kraja. Sudjeluju na svim većim smotrama u domovini, a imaju i zakazane nastupe u inozemstvu.

Folklorna skupina Degenija osnovana je u sklopu izvannastavnih aktivnosti OŠ dr. Jure Turića iz Gospića. Broje dvadesetak članova, dječaka i djevojčica od 5. do 8. razreda. U proteklih 15 godina svojim nastupima uveličali su brojne školske svečanosti, a dječje Vinkovačke jeseni 2008., 2011. i 2015. ostat će im u sjećanju. Voditeljica folklorne skupine Degenija je nastavnica Antonija Rosandić, članica Folklornog ansambla dr. Ante Starčević iz Gospića.

HKUD Korenica utemeljeno je 2012. godine na poticaj tadašnjeg župnika velečasnog Stjepana Zebe i profesora Šime Pavlovića. Broje oko 70 članova koji djeluju u folklornoj i tamburaškoj sekciji. Voditeljica folklorne sekcije je Ana Udovičić, a tamburaške  Josip Špehar. U dosadašnjem radu predstavili su se na više lokalnih manifestacija i šire, organizatori su manifestacije „Folklorna večer“ koja se svake godine održava u Korenici, rade na očuvanju tradicije i kulturne vrijednosti Like te krajeva iz kojih su se Hrvati doselili u Korenicu.

HKUD Široka Kula osnovano je u prosincu 2013. godine. Dječja folklorna skupina djeluje u sklopu folklorne sekcije, a sa svojim radom započela je polovicom 2015. godine. Sudjelovali su u obilježavanju dana Grada Gospića, na manifestaciji „Jesen u Lici“, na godišnjim koncertima društva kao i na večerima , te na susretima dječjih folklornih društava koje organizira POU dr. Ante Starčevića Gospić. Voditeljica dječje folklorne skupine je Silvija Nikšić.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close