VijestiZdravlje

FOTO: U Gospiću obilježen “Dan ružičastih majica”

Već treću godinu za redom Društvo „Naša djeca“ grada Gospića sudjeluje u obilježavanju Dana ružičastih majica.


Prošle godine Dan ružičastih majica u Saboru RH izglasan je kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. O ovoj tematici valja neprekidno govoriti, ne samo na današnji dan, čega su svjesni svi njihovi učenici i učitelji. DND Gospić je dan obilježilo tako što je prije samog održavanja dalo ideje kako će učitelji sa svojim učenicima u svojim razredima obilježiti Dan ružičastih majica, od radionica, predavanja, izrada natpisa i plakata.

Učitelji razrednih odjeljenja i učenici od 1. do 4. razreda, učiteljica, učenici i pomoćnici u nastavi Posebnog razrednog odjela izradili su zanimljive transparente, natpise i majice s porukama protiv nasilja. U 10:00 sati svi razredni odjeli spustili su se u veliki hol škole dr. Jure Turića na zajedničko fotografiranje, na koje su ponijeli i svoje izrađene natpise. Zajednička poruka stajala je na velikom transparentu „Nasilje prestaje ovdje“.

Prije samog fotografiranja predsjednica DND-a Gospić Sanja Puškarić Delač popričala je s učenicima i objasnila zašto se i na koji način krenulo s obilježavanjem. Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci i liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. U Hrvatskoj je nositelj cjelokupnog programa Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

Potporu Danu ružičastih majica dali su i studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću, učiteljica i član DND-a Gospić, Ana Ivanetić iz PŠ Lički Novi zajedno sa svojim razrednim odjelom, te učiteljice, članice i volonterke DND-a, Lidija Bregant Jelić, Irena Milinković i učenici OŠ dr. Ante Starčević, Klanac/Pazarište. Osim školskih ustanova, ove godine se u suradnji s DND-om Gospić u obilježavanje Dana uključila i ustanova Hrvatske šume, te djelatnici Geo Like. DND Gospić zahvaljuje svima na sudjelovanju.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close