VijestiLifestyle

FOTO Gospićki mališani prikupili donacije za siromašnu djecu iz Afrike

Učenici produženog boravka OŠ dr. Jure Turića u Gospiću sinoć su ugostili predstavnice udruge “Putokaz za Afriku” kako bi im predali donacije koje su prikupili u sklopu razrednog projekta “20 dana dobrote”.


Pod vodstvom učiteljice Sanje Puškarić Delač i učitelja Vanje Antića, odjeli produženog boravka već četiri godine zaredom u mjesecu prosincu provode mali razredni projekt pod nazivom “20 dana dobrote!. U dogovoru s roditeljima i djecom odabiru humanitarnu akciju za koju će skupljati donacije, a ove godine prikupili su školski pribor i dječju odjeću za udrugu “Putokaz za Afriku” koja skrbi za siromašnu djecu iz jednog sela u Ruandi.

Na poziv učiteljice Sanje Puškarić Delač,  jedna od predsjednica udruge Elizabeth Suzana Kozina održala je kratku prezentaciju. Bila je prigodno odjevena u afričku narodnu nošnju, a gospićki mališani su s velikim zanimanjem slušali kako izgleda život njihovih vršnjaka u Africi.

Puno toga naša djeca nisu svjesna i čak ne vjeruju da neka djeca nemaju nešto za jesti svaki dan, da nemaju igračaka, da je privilegija ići u školu. Zato sam htjela da iz prve ruke doznaju kako to ustvari izgleda i koliko su oni privilegirani što žive u ovom dijelu svijeta, rekla je Sanja Puškarić Delač.

Sanja ističe da su učenici pokazali veliki interes za prikupljanje donacija i ovim putem zahvaljuje svoj djeci i roditeljima koji su sudjelovali u akciji.

Puno smo toga sakupili jer djeca jako rado sudjeluju u ovakvim humanitarnim projektima, a nama je to ujedno i prilika da ostvarimo suradnju s organizacijama civilnog društva, da razvijamo ljudska prava i svjesnost o tome kako ljudi i djeca u drugim krajevima svijeta žive, rekla je Sanja.

“Projekt 20 dana dobrote nije osmišljen sa ciljem da se donose i kupuju nekakve velike stvari, već da oni odvoje od sebe mali dio nečega , nešto što imaju već kod kuće i što im neće puno nedostajati, i da se na taj način uvjere da i tim malim stvarima mogu puno pomoći nekome drugome”, ističe Sanja.

Udrugu Putokaz za Afriku osnovala je prije dvije godine Klišanka Elizabeth Suzana Kozina, nakon posjeta selu Kivumu u Ruandi, gdje je doživjela veliki emocionalni šok shvativši u kakvim teškim uvjetima žive djeca u Africi te da jedu samo jednom do dva puta tjedno.

Odlučila im je pomoći i po ovratku u Hrvatsku zajedno s prijateljicom Slavicom Ninković Gašparović osnovala je udrugu “Putokaz za Afriku” koja putem “kumstva” školuje i hrani dio tamošnje djece. “Kumovi” uplaćuju 60 kuna mjesečo, a udruga im “dodjeljuje” dijete za koje tim putem sufinanciraju školovanje, potrebnu opremu, obuću, odjeću i ono najvažnije – dnevni obrok.

Kumovi dobiju ime, prezime i sliku djeteta, obaviještavamo ih o svim promjenama vezanim za dijete i sve mogu pratiti putem interneta, kaže Elizabeth Suzana Kozina.

Udruga danas brine za 600 djece u selu Kivumu u Ruandi, a cilj im je pronaći ‘kuma’ za svako od 1250 djece koliko ih ima u školi te za vrtić u tom selu, koji će im financijski pomagati u školovanju i osnovnim potrepštinama.

Više o udruzi Putokaz za Afriku saznajte na linku.

 

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close