ObrazovanjeIzdvojeno

FOTO Festival znanosti na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću

U okviru ovogodišnje manifestacije Festival znanosti, koja se odvija pod temom Život, Odjel za nastavničke studije u Gospiću uključio se nizom prigodnih aktivnosti predstavljajući široj kulturnoj javnosti mnoštvo raznolikih sadržaja što su ih nastavnici, zajedno sa studentima, priredili slaveći povratak normalnog života, uskraćivanog dvogodišnjim pandemijskim razlozima.


Svoje sadržaje popularizacije znanosti i umjetnosti pomno su pripremali namjenjujući ih različitim dobnim skupinama: učenicima razredne i predmetne nastave, srednjoškolcima – maturantima, studentima, ali i široj javnosti zainteresiranoj za kulturno, obrazovno, nastavno i umjetničko djelovanje Odjela.

U Osnovnoj školi dr. Jure Turića realizirano je nekoliko radionica. U prvoj radionici – Oživimo likove iz bajki, studenti su u okviru nastave kolegija Metodika hrvatskoga jezika, Medijska kultura te Metodika rada s učenicima s posebnim potrebama, pod mentorstvom Marine Franić Šimunić, mag. educ. philol. croat. et mag. bibl. i Jelene Vlahović, prof. kostimima i maskama „oživjeli su“ poznate likove iz bajki za učenike produženoga boravka.

Druga je radionica/slušaonica – Životni ciklus godišnjih doba kroz glazbu, bila usmjerena na demistificiranje klasične glazbe i na problematiku klimatskih promjena. Osmislile su je odjelne nastavnice Metodike glazbene kulture i Metodike prirode i društva, dr. sc. Ines Cvitković Kalanjoš i doc. dr. sc. Jadranka Brkić Vejmelka, a izvele studentice 4. godine, kako bi učenicima nižih razreda približile glazbu (Vivaldi) kojom se tematiziraju godišnja doba i ukazale na promjene vidljive na biljnom, životinjskom svijetu ali i životu čovjeka.

Učenicima razredne nastave bio je namijenjen i posjet Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, gdje su im studenti, vođeni mentoricama izv. prof. dr. sc. Sanjom Vrcić-Mataija i izv. prof. dr. sc. Jasminkom Brala-Mudrovčić, u okviru teme Daske koje život znače, izveli nekoliko lutkarskih predstave, a raspjevani glazbeni doček sa studentima osmislila dr. sc. Ines Cvitković Kalanjoš. Učenici su se potom upoznali s prostorom u kojemu se studenti pripremaju za svoj životni poziv – učiteljski.

Razgledali su odjelne izložbe, scenske lutke, knjižnicu te čitaonicu s prigodnim slikovnicama koje je pripremila knjižničarka Ivana Prpić, a Marina Franić-Šimunić, asistentica, upoznala ih je s ulogom kućice za razmjenu knjiga koja je nedavno postavljena u javni prostor ispred odjelne zgrade.

Za učenike predmetne nastave nekoliko demonstracija na temu – Psihologija kroz život pojedinca osmislila je izv. prof. dr. sc. Anela Nikčević-Milković sa studentima 3. god.: Škola i kako je preživjeti, Kako se bolje osjećati, Tko sam ja?, Moji odnosi s vršnjacima i prijateljima te Moja budućnost.

Prigodno predavanje za studente i maturante Strukovne škole Gospić na temu suživota hrvatskog i engleskog jezika u digitalnom dobu osmislila je izv. prof. dr. sc. Katica Balenović sa studentima 2. godine. Namjera je predavanja i radionice bila potaknuti studente i maturante na kritičko promišljanje o uporabi engleskih riječi i izraza u hrvatskom jeziku. Studentima Odjela, ali i široj javnosti, bilo je namijenjeno predavanje – Životni ciklus obrazovnoga proizvoda u kontekstu marketinškoga spleta, koje je u virtualnom obliku održao izv. prof. dr. sc. Josip Miletić, s Odjela za kroatistiku.

U suradnji s Likovnom udrugom iz Gospića, u prošlotjednim festivalskim aktivnostima, realizirana je i izložba likovnih radova studenata pod nazivom – Iz filma u strip u galerija LU. Izložbu je osmislio izv. prof. dr. art Marijan Richter, a likovni radovi studenata svjedoče kreativnost i maštovitost likovnog jezika obilježenog oživljavanjem filma u poetici stripa.

Slaveći život i kreativnost mladih ljudi koji se spremaju postati vrijedni učitelji, Odjel za nastavničke studije nastavlja sa svojim aktivnostima u smjeru podizanja kvalitete studija te suradničkog odnosa s kulturnim, obrazovnim i odgojnim ustanovama i udrugama, ukazujući na važnost i odgovornost poziva za koji se studenti obrazuju.

 

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Odjel za nastavničke studije u Gospiću

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close