Karijera

FOTO Dan otvorenih vrata na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću

Odjel za nastavničke studije u Gospiću otvorio je svoja vrata budućim studentima  u srijedu 23. ožujka 2022. godine.


Tom prigodom studenti Odjela su kroz radionice, izložbe i glazbeni program upoznali zainteresirane gospićke maturante sa svojim aktivnostima.

“Ove godine Sveučilište u Zadru slavi 20. jubilarnu godišnjicu od osnutka, a Odjel za nastavničke studije u Gospiću puno je desetljeće njegova ravnopravna sastavnica.

Tim je povodom naš odjel u Gospiću organizirao Dan otvorenih vrata s namjerom predstavljanja svojih aktivnosti široj javnosti, posebice gospićkim maturantima. Namjera nam je osvijestiti važnost učiteljskog poziva u društvu te skrenuti pozornost mladim ljudima, koji su pred odabirom svoga životnoga poziva, na prednosti studiranja u gradu sa stoljetnom učiteljskom tradicijom.

Učiteljski je poziv oduvijek bio iznimno važan, a danas je njegova uloga nezamjenjiva. Brojni su učitelji iz cijele Hrvatske svoje učiteljsko obrazovanje stekli u Gospiću. Mnogi naši učitelji, osim učiteljskih, obavljaju druge društveno važne i odgovorne poslove u medijima, ustanovama kulture, javnim ustanovama koje se bave prosvjetnim i kulturnim segmentima života, upravnim tijelima lokalne i regionalne samouprave, mnogi su od njih aktivni u radu brojnih udruga i kulturno-umjetničkih društava.

Petogodišnji integrirani preddiplomski i diplomski Učiteljski studijski program, uz modul Kulturne i prirodne baštine, osigurava budućim učiteljima, magistrima primarnog obrazovanja, sve potrebne kompetencije za kvalitetan rad s učenicima razredne nastave.

Interdisciplinarnost Učiteljskog studijskog programa, idealni prostorni uvjeti u kojima je smješten naš odjel, profesionalnost nastavnog osoblja te rad s malim skupinama studenata pruža mogućnost provedbe raznolikih oblika rada, kao što je, primjerice, projektni tip nastave koji pretpostavlja ispreplitanje sadržaja i metoda različitih kolegija, ali i suradnju s lokalnim – kulturnim, odgojnim i obrazovnim ustanovama te civilnim udrugama. Takva je suradnja urodila nizom zanimljivim projektnih ostvarenja: od izrade edukativnih materijala za djecu s poteškoćama u razvoju (taktilne slikovnice, didaktički likovni predmeti), preko realizacije lutkarskih predstava i igrokaza, znanstvenih i stručnih projekata, izložbi likovnih radova, glazbenih koncerata, radionica te niza volonterskih aktivnosti (glazbenih, plesnih i likovnih igraonica), po kojima su naši studenti prepoznati i nagrađivani.

O kvaliteti i uspjesima naših nastavnika i studenata svjedoči i veliki broj Rektoričinih nagrada koje su tijekom proteklog desetljeća dobili naši nastavnici i studenti prepoznati na sveučilišnoj razini. Rezultat je to ne samo kvalitete i predanosti njihova rada, nego i našeg ulaganju u njihovu izvrsnost, na što smo s pravom ponosni. Jednako smo tako ponosni i na sve ostale uspjehe što ih naši studenti ostvaruju pod mentorstvom svojih nastavnika, od niza istraživačkih aktivnosti iz područja prirodnih i društvenih znanosti, preko umjetničkih, glazbenih i likovnih aktivnosti, uspjeha pjevačkog zbora Degenija, do aktivnosti u promicanju kulture čitanja kroz osnovani čitateljski kluba Iskra kao i kreativnih scenskih nastupa. Danas smo dio tih aktivnosti predstavili gospićkim maturantima kao i zainteresiranoj javnosti.

Svi su ti uspjesi ostvareni prije svega iznimnim zalaganjem nastavnika koji su, uz svoj nastavni i stručni rad, angažirani u svom znanstvenom i umjetničkom djelovanju, za koje su neki od njih dobitnici i međunarodnih priznanja, pridonoseći ugledu našega odjela te podizanju kvalitete znanstvene i umjetničke djelatnosti Sveučilišta.

Svojim studentima pružamo mogućnost stručnih izleta i terenske nastave kroz koje se upoznaju s prirodnim i kulturnim znamenitostima Like i Dalmacije. Naravno, kao i ostali studenti Sveučilišta u Zadru, i gospićki studenti imaju priliku realizirati različite oblike međunarodne mobilnosti te razmijeniti iskustva sa svojim kolegama izvan Hrvatske. Praktičnim dijelom nastave, koja se realizira u Osnovnoj školi dr. Jure Turića iz Gospića, u konačnici, pripremamo ih sveobuhvatno za jedan od najljepših životnih poziva.

Pročelnica Odjela za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru
izv. prof. dr. sc. Sanja Vrcić-Mataija


 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close