Turizam

FOTO Cerovački sustav pećina kod Gračaca oduševljava i danas

Cerovačke pećine nalaze se jugozapadno od Gračaca u južnom dijelu Parka prirode Velebit.

Otkrivene su tek prilikom izgradnje Ličke pruge prema Split 1924. godine, a otkrio ih je Nikola Turkalj. Lička pruga dala je i ime pećinama, po željezničkoj postaji Cerovac na padini velebitskog brda Crnopac (1403m). Iako danas ne nastanjuju pećinu, Cerovačke pećine su jedno od najvećih nalazišta pećinskog medvjeda u Hrvatskoj.

Pećinski sustav sveukupno je dug oko 8 kilometra, od čega je Gornja pećina duga 3835 metara, a Donja 4058 metara. Lovac na spiljske medvjede u ovim špiljama živio je pred oko 20 000 godina.

Prosječna temperatura kao i u većini pećina je oko 11°C, obucite se i prošetajte ovim geomorfološkim spomenikom prirode koji je od 1961. godine zaštićen kao posebni geomorfološki rezervat.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Dinko Stopić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close