Kultura

FOTO Book cafe Paradiso ugostio poznatog ličkog književnika Damira Karakaša

Ako je netko bio neupućen pa se slučajno našao sinoć u Otočcu, mogao je zbilja ostati zatečen. U samom središtu grada, na terasi book cafe-a Paradiso odvijao se zanimljiv program u kojem je zvijezda večeri bio poznati književnik rodom iz Plašćice pokraj Brinja, Damir Karakaš.

Svojim osebujnim stilom izražavanja dočarao je duh pariških ulica svim posjetiteljima, razgovarajući o književnosti na samo sebi svojstven način. Uz podršku publike, nestalo je i treme koja je uvijek prisutna kada je nekome stalo. A Damiru je itekako bio bitan upravo dojam koji će ostaviti u svom rodnom kraju.

Pažnju okupljenih, programom u trajanju od gotovo dva puna sata zajedno sa Karakašom, držali su moderatorica i ove književne večeri Manja Kostelac- Gomerčić, poznati otočki glazbenik Zvonimir Tonković, voditeljica udruge Pavenka iz Brinja Ružica Perković i domaćica book cafe-a Tamara Jurković.

Karakaš je pričao o svojim životnim avanturama spontano, otvoreno i „po domaći“ na zadovoljstvo prije svega okupljenih Brinjaka, a publike je opet bilo i iz raznih krajeva Ličko – senjske županije. Uz poznati Karakašev humor, koji je jako važan u životu i stvaranju, publika je imala prilike vidjeti i umijeće crtanja karikatura u samo nekoliko minuta te čuti kako zvuči arhivski vrijedna harmonika. Doznali smo tako da je pisac upravo u procesu stvaranja novog književnog djela u fokusu kojeg će opet biti Lika i neki običaji iz naše prošlosti. Prijeko potreban mir za pisanje na staroj, pisaćoj mašini autor je pronašao na otoku Cresu, u samostanu sv. Frane. Gostoljubivost gvardijana  i franjevaca doveli su do su-života pisca i mještana otoka Cresa ove zime.

Članice udruge Pavenka večer su obogatile prezentacijom svojeg rada, stihovima i ukusnim kolačima kojima su počastile sve okupljene.

Kako iz jednostavnih, domaćih i dobro poznatih skladbi publici prirediti pravu glazbenu poslasticu, znaju samo odabrani. Davne 2005. godine, profesor Zvonimir Tonković postao je prvi tamburaš sa diplomom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Opet jedan iz dobro nam znane kategorije: svjetski, a naš!

Karakaš je sinoć kući otišao bogatiji za odlično iskustvo i dojmove, ali i mnoge darove. Dobio je tako roman „Kruv sa 7 kora“ također jednog Ličanina Željka Stojanovića, kajakarenje po rijeci Gackoj, ličku kapu i jedne sasvim posebne počve koje jedva čekaju krenuti u svijet – The Coklje.

Kako reče sam autor, lijepo je kada se snovi ostvaruju, a ovom večeri ostvareni su barem neki.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close