Turizam

FOTO Bajkoviti dvorac Bosiljevo odbrojava svoje zadnje dane

Napušten, zapušten i pred urušavanjem, bajkoviti dvorac Bosiljevo u istoimenoj općini u Karlovačkoj županiji odbrojava svoje zadnje dane.


Brojni naraštaji obitelji Frankopan više od dva stoljeća su vladali ovom utvrdom, sve do kobnog 30. travnja 1671. godine kada je posljednjom vlasniku Franu Krstu Frankopanu odsječena glava u Bečkom Novom Mjestu.

Uredili su je tako da bude lijep dvorac dostojan njihova ugleda i časti, a najstariji dio utvrde, koja je kasnije značajno promijenila svoju tlocrtnu sliku, izgrađen je na strmoj kamenoj stijeni ispod koje izvire potok. Tu je smještena trokatna četverokutna branič-kula koja je bila sve vrijeme glavna fortifikacijska građevina.

Nekada je tu bilo i veliko jezero koje je danas samo močvara, a oko dvorca se nalazi sačuvani park koji je od 1974. godine zaštićeni spomenik hortikulturalne arhitekture.

Fotografije unutrašnjosti dvorca, koje je za The Plitvice Times snimila Gordana Markušić, pokazuju da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme za spas Bosiljeva od daljnjeg propadanja jer  – uskoro će biti prekasno.

Pogledajte što je preostalo od jednog od najljepših i najvrjednjih dvoraca u hrvatskoj povijesti…

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Gordana Markušić za The Plitvice Times

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close