LifestyleTech

FOTO Aerodrom Željava: Piste i tuneli kao temelj turističkog potencijala ispod Plješivice?

Prvi dan Nove 2018. godine proveli smo istražujući rubne dijelove Like. Ovaj put riječ je o Željavi, zračnoj vojnoj bazi iz bivše Jugoslavije.

Čitajući podatke o Željavi iz prošlog članka, došli smo na ideju da po prolasku kroz Ličko Petrovo Selo, svratimo do Željave i napravimo reportažu. Naše službeno vozilo, Smart, u još uvijek slabo naseljenom Ličkom Petrovom Selu u prolasku i traženju skretanja za Željavu naišlo je na dvoje mještana koji su šetali uz cestu. Stali smo i kratko ih pitali gdje je Željava, na što su nas uputili 200 metara desno i zatim 7 kilometara uz planinu Plješivicu. Kroz objašnjavanje, ispričali su nam i da je baza dugo napuštena, i da posjetitelji često traže put. Ipak, oznaka i putokaza nema. Riječ je o vojnom objektu za koji nećete pronaći putokaze uz cestu. Iz tog razloga i naše snalaženje je bilo veći izazov.

Početno lutanje do Željave


Nastavili smo kako su nas uputili, i Lika nam je počela pokazivati onaj svoj natužniji dio. Prazninom i pustoši, tek uz nekoliko turistički aktivnih kuća, najistočniji dio Like pokazuje svoju stvarnost. Ono što vam lička politika nikad nije rekla. Ova reportaža je čak i nama Ličanima, još jednom otvorila oči. Željava i Ličko Petrovo Selo napušteni su kao i cijela Lika. I tako u razmišljanju…

Prvo skretanje i krivo. Srećom, nakon par minuta vožnje smo shvatili da je smjer u kojem idemo pravac državne granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. S obzirom da je Željava bila vrlo važno. vojno strateško sjecište vojske JNA, pozicija je ciljano bila u Plješivici. Planini koja razgraničava Bosnu i Hercegovinu, što znači da ste u svakom trenutku vrlo blizu kršenja zakona u smislu ilegalnog prelaska državne granice.

Nastavili smo nakon upute lokalnog građana koji je s narezanim drvima u kolicima šetao pokraj napuštene ceste – “samo desno i vozite pravo”. Tako smo i napravili, i uslijedili su prvi obrisi vojske. Vojarna se u zaraslim drveću i šumi počela skromno pokazivati, ali ipak – osjetilo se da je to samo uvod u nešto veliko. Željava je mnogo veća od pisti i aerodroma, područje vojarne počinje nekoliko kilometara od samih tunela.

Nekoliko kilometara nakon, prva ograda i prvi simbol vojske. Stari DC-3. Izlazimo, gledamo,… i imamo što vidjeti. Svojevrsni simbol ulaska u napušteni vojni aerodrom, avion je koji je kažu mnogi, presudio 2. svjetski rat. Fotografiramo ga, gledamo povijest koja je stala prije nekoliko desetaka godina. Po svemu se činilo da je taj avion tamo bio simbol povijesti i kad je bila povijest, dakle 80-ih godina. Kod ulaznih vrata aviona vidi se bezbroj naljepnica raznih moto klubova, auto klubova, udruženja. Svi oni posjetili su Željavu i ostavili svoj trag.

Pista i moć Željave

Krećemo dalje. Sve više nazire se velika vojarna, a osim zarasle ceste tu i tamo se pokaže poneka velika garaža, zgrada, ali bez ikakvih drugih materijala. Sve je temeljito “počišćeno” u predratno i ratno vrijeme. I u nekom trenutku… ogroman otvoren prostor. Pista. Trenutak koji vjerujemo svakom dočara moć. Piste i tri tunela dojmljivi su i prekrasni kadrovi povijesti.

 

Ako se prisjetimo nekih naših prošlih članaka, bilo je mnogo podataka i zanimljivosti. Prisjetimo se onih glavnih koji su često i impozantni:

 • tri galerije za smještaj 58 aviona međusobno povezane u obliku slova M;
 • galerije svodastog oblika dužine 350, 400 i 500 metara, širine u bazi oko 20 metara i visine 8 metara;
 • ukupna dužina podzemnih tunela iznosila je oko 3500 metara;
 • profil galerija i ulazi izgrađeni su prema dimenzijama aviona MiG 21;
 • vlastiti izvor struje i vode, električna, vodovodna i kanalizacijska mreža;
 • opremljenost baze omogućavala je autonomno korištenje baze do 30 dana;
 • dvije rezervne dizel-električne centrale od 1000 kVA i 625 kVA;
 • unutrašnje prostorije u objektu odvojene s 56 teških pancirnih vrata;
 • teška armirano betonska vrata na ulazima u galerije bila su debela 1m, široka 9 metara, visoka 21 metar i teška više od 100 tona, bila su smještena u zasebnim nišama sa strane galerija i imala ugrađene protu-udarne ventile;
 • baza je snabdijevana kerozinom kroz vlastiti, preko deset kilometara dug i kompletno borbeno osiguran cjevovod iz vojnog skladišta na brdu Pokoj kod Bihaća;
 • s prostorom za dekontaminaciju, otporan na potencijalni direktan nuklearni napad jačine 20 kilotona.

Prva pista, druga, pa treća, ne razlikuju se mnogo osim po “popularnosti”. Uživo je vidljivo da su centralna i desna pista mnogo popularnije među “posjetiteljima”, ako ih se tako može nazvati. Kod one treće, skroz lijeve, primjetna je najveća zapuštenost. Ipak, treba naglasiti da je najatraktivnija srednja s prolaskom za krila aviona MiG 21 i maloprije spomenutim teško armiranim betonskim vratima debljine 1 metar, koja su očigledno otporna i na atomske udare – kako očevici tvrde.

Ovdje smo se prisjetili teksta kada smo razgovarali s avioinženjerom iz tadašnje Željave koji je svojim riječima opisao taj osjećaj.

Bio je to veoma impresivan objekt i teško je objasniti osjećaj kako je to bilo – nalaziti se u njemu. Nešto između nosača aviona, podmornice… Sama veličina objekta bila je impresivna, zatim osjećaj i saznanje da ste duboko ispod planine, ogromni hodnici u kojima su stacionirani MIG-ovi 21. – izjavio je Miličević za LIKACLUB.

Tri velike piste protežu se duž nekoliko kilometara, a neke od njih zadiru i u područje preko državne granice s Bosnom i Hercegovinom. Relativno su u očuvanom stanju, a ako znamo da se na Željavi snimala i reklama za Mazdu, međunarodno Željava nije zaboravljena.

Može li se Željava iskoristiti u turističke svrhe?

Nakon svega viđenog, po našem mišljenju – svakako. Imamo i dokaze. Avion DC-3 s naslovne fotografije ove reportaže, na sebi ima mnoštvo naljepnica raznih auto klubova, moto klubova, udruga iz Hrvatske i s Balkana, planinara, sportskih klubova, foto klubova, … i to je ono što Željava ima. Mističnu popularnost koja spava potpuno turistički neiskorištena na rubu Like. Bogata povijest, a siromašan kraj. Raritetne primjerke građevinskih objekata ispod zemlje, nekoliko pravih avionskih pisti, nebrojene količine napuštenih vojnih objekata, kilometri podzemnih tunela, sve je ono što Željavu može staviti na turističku kartu Hrvatske.

Za kraj, pogledajte još nekoliko fotografija s Željave, u nadi da će se i turistički probuditi!

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close