NovacPolitika

FOKUS upozorio da Porezna traži od mikropoduzetnika plaćanje razlike doprinosa za 2019.

RJEŠENJA POREZNE UPRAVE

Stranka FOKUS upozorila je danas na veliki val rješenja Porezne uprave koji stiže na adrese hrvatskih mikropoduzetnika, a u kojima se od njih traže uplate velikih iznosa razlike doprinosa.


Riječ je o vlasnicima malih obrta i tvrtki kojima je država 2018. godine izmjenama Zakona o doprinosima propisala minimalne osnovice plaće za članove uprava trgovačkih društava. Donoseći sporni Zakon, ministar Marić je tad istaknuo kako “pravi poduzetnici neće osjetiti probleme”, a sad svjedočimo situaciji gdje usred nezapamćene krize i neizvjesnosti zbog pandemije, Porezna uprava šalje rješenja i najavljuje prisilne naplate razlika doprinosa.

Zbog toga su reagirali saborski zastupnik stranke FOKUS Dario Zurovec i predsjednik stranke Davor Nađi koji su u ime stranke FOKUS pozvali Vladu RH da poništi Zakon o naplati doprinosa mikro poduzetnicima i obrtnicima u prve 3 godine poslovanja. U FOKUS-u smatraju kako se tvrtkama mora omogućiti da normalno stanu na noge i u prve tri godine država ne smije propisivati minimalne osnovice plaće jer si njihovi vlasnici najčešće ne isplaćuju plaću već sav prihod zadržavaju za razvoj poslovanja.

Poduzetnik ima pravo raditi za dobit, a ne za plaću. To najbolje razumije predsjednik Milanović koji se u svojoj kratkoj poduzetničkoj karijeri vodio upravo ovim principom te je bio prijavljen na minimalnu osnovicu. To je bilo njegovo puno pravo, a mi ga sada pozivamo da iskoristi poziciju koju ima te podrži poduzetnike koji se u ovim teškim vremenima suočavaju s navalom Porezne uprave na njihov novac“, istaknuo je Davor Nađi i zatražio od Porezne uprave storniranje poslanih rješenja, a Ministarstvo financija pozvao na promjenu Zakona i poništenje odredbi prema kojima se propisuje minimalna osnovica plaća za novoosnovane tvrtke.

Možda vladajućima to zvuči kao iznenađenje, no za razliku od njih mikropoduzetnici ne voze skupe automobile i ne nose skupa odijela. Oni se u, velikoj većini, bore od jutra do mraka kako bi platili osnovne račune i silne namete. To je život koji su poduzetnici sami izabrali jer im jamči slobodu i upravo je u tome srž problema. Vladajućima jaka država služi da građane drži na uzdi jer zbog posla ovise o njima. Slobodni pojedinci su im prijetnja i upravo zato im smetaju te na sve načine guše mikropoduzetnike”, zaključio je Dario Zurovec, a prenosi otvoreno.hr.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close