Tech

Flyship: Brod koji leti

Kada nije dovoljna samo jedna vrsta prijevoza do željene destinacije, zašto ne bi koristili vozilo koje je dijelom zrakoplov, a dijelom brod. Uskoro će i to biti moguće. Flyship je upravo to – spoj aviona i broda – kojem su odmah prišili predznak “budućnost transporta”.


Ovo futurističko vozilo postiže brzinu od 250 km/h dok leti nisko iznad razine mora. Flyship je izumio njemačka ekipa inženjera, koji kažu kako će ovakva vozila pomoći u lakom izbjegavanju piratskih napada.

Isprva će Flyship biti korišten za prijevoz tereta, a kasnije i putnika. Osim toga, može služiti i kao brzi odgovor obalne straže. Ako uzmemo u obzir da teretni brodovi mogu razviti brzinu od oko 74 km/h, Flyship će biti bez premca najbrže plovilo na moru.

U usporedbi s avionima, ovo vozilo je jeftinije i ekonomičnije. I dok Airbus A318 košta 71 milijun dolara, Flyship FS-100 košta 37 milijuna dolara, gotovo dvostruko manje. Kabina veličine 140 kvadratnih metara rima 100 putnika. Inače, Flyship je dugačak 37 metara, a raspon krila iznosi 40 metara.

 

Let i plovodba morem moguća je zahvaljući velikim propelerima, odnosno ventilatorima na stražnjem dijelu vozila. Za upravljanje Flyshipa dovoljna su tri člana posade. za sat vremena rada potroši 270 litara goriva, što je puno manje od aviona koji troši 3300 litara po satu rada.

“Naša tehnologija prvi put ukida jaz između sporije, ali jeftinog i brzog, ali skupljeg prijevoza avionom”, rekao je Daniel Schindler iz FlyShipa.


Tekst: net.hr

Foto: Flyship

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close