Karlovačka županijaEuropa

Finoteka postala društveno poduzeće, projekt u suradnji s LAG-om Vallis Colapis

NAJSTARIJA TRAŽILICA PROIZVOĐAČA DOMAĆE HRANE

Poduzeće HR-Koncept iz Nedelišća želi svoju tražilicu proizvođača domaće hrane Finoteka.com kroz projekt “Razvoj tržišta domaće hrane kroz društveno poduzetništvo”, učiniti središnjim mjestom tržišta domaće hrane u Hrvatskoj i susjednim zemljama, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare, javlja N1info.com.


Projekt je vrijedan 1,74 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, dok se hrvatski dio sufinanciranja provodi kroz Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva. Sam projekt provodi se u suradnji s LAG-om Vallis Colapis iz Karlovca.

Ovo je veliki korak prema ostvarenju cilja da Finoteka.com bude sustav kojim upravljaju sami proizvođači i kupci isključivo domaće hrane”, kazao je direktor tvrtke HR-Koncept Hrvoje Kolman. Finoteka.com postala je društveno poduzeće s ciljem da se najmanje 75 posto dobiti tvrtke reinvestira u oglašavanje domaćih proizvoda, odnosno u edukaciju tj. osposobljavanje domaćih poljoprivrednika.

U projekt će biti uključeno 120 dugotrajno nezaposlenih osoba

Voditelj LAG-a Vallis Colapis Milan Medić kazao je da će u projekt, odnosno u edukacijske aktivnosti u tri ruralne općine (Žumberak, Ribnik i Sveti Martin), biti uključeno 120 dugotrajno nezaposlenih osoba.

Tako će se otvoriti mogućnost stanovnicima seoskih zajednica za stavljanje neiskorištenih kapaciteta u službu samozapošljavanja kroz povezivanje s aktivnostima novog društvenog poduzeća, a sve uz korištenje potpora Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo preko sustava ruralnih i ribarskih LAG-ova”, kazao je Medić

Kroz projekt Finoteka.com pomagati će se, osim proizvođačima i malim i velikim trgovcima, otkupljivačima, restoranima, voćarnicama i krajnjim potrošačima da na brz način pronađu proizvođače domaće hrane.

Objasnio je što konkretno znači pojam društveno poduzeće rekavši da takvom poduzeću cilj nije stvaranje dobiti za vlasnika već daljnje ulaganje u projekte u korist šire društvene zajednice.

Inače, trendovi pokazuju da industrija hrane i pića brzo stiže tempo kojim napreduje ukupna e-trgovina pa se očekuje da će on-line tržište namirnica u Europi, do 2023. godine, porasti za 66 posto, a godinu kasnije čak će 70 posto potrošača na globalnoj razini namirnice kupovati putem interneta.

Više na N1info.com.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close