ObrazovanjeVijestiGrad Zagreb

Filozofski fakultet ide na online nastavu, studenti ljuti: ‘To je loše, već smo to proživjeli…’

NEVOLJE NA VIDIKU

Sve je krenulo još u srijedu u popodnevnim satima. Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG) preko društvenih mreža obaviješteni su da će za manje od dva tjedna svoju nastavu pratiti online.


Ne bi to bilo ništa čudno da smo trenutno u 2020. godini kada je krenula pandemija koronavirusa, ali gotovo tri godine kasnije – ponovno isti scenarij, piše RTL-ov portal Danas.hr.

Oni će ljetni semestar, koji počinje za desetak dana, pratiti preko svojih računala, ali odluka koja je donesena doslovno preko noći, mnoge je iznenadila, ali negativno.

“To je izrazito loša odluka, pošto smo to već proživjeli i osjetili posljedice na vlastitoj koži. Online nastava je daleko nekvalitetnija od kontaktne nastave, pogotovo jezične vježbe koje iziskuju kontakt profesora i studenta. Nakon online nastave, koja je trajala dvije godine, primjećujem smanjenje koncentracije i nemogućnost praćenja dužih predavanja. S time se slažu i moji kolege. Većina kolega se ne slaže online nastavom, no postoji i manja skupina koja smatra da bi se tako smanjili troškovi prijevoza. Osobno imam ugovor na stan, te ću stanarinu plaćati svakako, a i živim s cimericama koje ne bih ostavila ‘na cjedilu’ zbog odluke koja je javljena u zadnji čas”, poručuje studentica anglistike.

Ali krenimo od početka. Studentski predstavnici su u zatvorenoj grupi na Facebooku objavili koje sve promjene čekaju studente, a jedna od njih bila je ova:

“Ovaj mjesec započinju radovi na fasadi fakulteta, radi se o cjelovitoj, sveobuhvatnoj obnovi. Ti radovi traju do 30. svibnja i povlače sa sobom jednu stvar: radovi predstavljaju opasnost po studente, koji bi se kretali oko fakulteta, te je zato Uprava odlučila da nastava u ljetnom semestru počinje online i trajat će neko vrijeme. Kako radovi traju do 30. svibnja, to je najkasniji rok kada će se vratiti na kontaktnu nastavu, a do tad je vjerojatno da će se nastava održavati online. Više o tome će biti nadolazećih tjedana tako da pratite obavijesti s weba fakulteta te FFZG mailove”, stajalo je u jučerašnjoj objavi.

Vijest se, naravno, proširila, a studenti su zabrinuti. Jutros se RTL-ova ekipa obratila i Studentskom zboru FFZG-a, ali oni su kratko poručili:

“S obzirom na to da se uprava Filozofskog fakulteta nije službeno oglasila preko službenih komunikacijskih kanala Fakulteta s konkretnim informacijama o izvođenju nastave u ljetnom semestru, ne možemo Vam više reći. Što se tiče radova oko energetske i strukturalne obnove zgrade, radovi moraju završiti do 30. svibnja zbog sredstava koje je Fakultet povukao iz fondova”, odgovor je Studentskog zbora, ali do tada još nije došla službena obavijest fakulteta.

Sinoć, nešto iza 18 sati, studenti su napokon dobili i službenu obavijest.

“Filozofski fakultet dobio je iznimnu mogućnost obnoviti prostorne kapacitete, što uključuje energetsku obnovu i obnovu od potresa, bez trošenja vlastitih sredstava. Ključna je činjenica da se sve mora odviti do 30. svibnja 2023. godine da bi bespovratna sredstva bila u potpunosti iskorištena i opravdana”, stoji u početku maila koji smo dobili na uvid.

Spominju se zatim novčani iznosi kojima fakultet raspolaže, a nakon toga dolazi ono glavno.

“Budući da odvijanje kontaktne nastave može ugroziti studente i zaposlenike zaključili smo da je jedina odgovorna i sigurnosno opravdana odluka – privremeno uvođenje online nastave u ljetnom semestru ak. god. 2022./2023. u razdoblju od početka, pa najkasnije do završetka radova. Pritom smo se vodili činjenicama da ne postoji mogućnost privremenog izmještanja nastave u druge dijelove fakulteta, da su studiji dvopredmetni i da fakultet ima veliki broj studenata s invaliditetom. Nakon okončanja radova nastava i ispiti odvijat će se na Fakultetu”, stoji u priopćenju.

“Obavijesti o tijeku radova slat ćemo redovito”, stoji u njihovoj objavi.

Studentica Tea, koja na Filozofskom studira španjolski i pedagogiju, također smatra da online nastava nije rješenje.

“Nakon iskustva s online nastavom, mogu reći da ne bih htjela da se vratimo na online. Prvotno, osobno nisam u mogućnosti opremiti se boljom opremom za samu online nastavu te kad se nastava održavala online imala sam čestih tehničkih problema što je dovodilo do frustracija. Vezano uz to, često takav pristup vodi do pasivnosti te iz vlastitog iskustva mogu reći da razina kvalitete i komunikacije nije jednaka kao na nastavi uživo. Također sam sigurna da mogu govoriti u ime mnogih studenata jer nastava je i socijalno iskustvo, a održavanjem nastave na daljinu velikim dijelom smo lišeni toga”, objašnjava.

Njezina prijateljica Maria koja studira pedagogiju i anglistiku slaže se s njom.

“Smatram kako je ovo polovično rješenje i da je nedopustivo da su objavili rješenje toliko blizu početka idućeg semestra. Nije mi jasno zašto nisu niti pokušali organizirati hibridnu nastavu po lokacijama kao i neki drugi fakulteti”, govori te dodaje da nastava posebice bitna onima koji su na jezičnim smjerovima.

S obzirom na to da menzu na FFZG-u posjećuju mnogi studenti, RTL se obratio i ravnatelju SC-a Mirku Bošnjaku.

“Tek kada od Fakulteta dobijemo službenu informaciju možemo procijeniti u kojem opsegu će raditi restoran subvencionirane studentske prehrane SC-a Zagreb na FFZG-u”, odgovorio je Bošnjak.


 

Komentari

Komentara


Izvor: Danas.hr | Foto: Pixabay

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close