Scena

Filmski festival u Cannesu ove godine posvećen je ženama na filmu

Predstojeći, 68. Filmski festival u Cannesu predstavit će svoj novi program posvećen ženama na filmu, u okviru kojeg će biti dodijeljene dvije nagrade


Od nastanka festivala samo je jedna redateljica uspjela osvojiti Zlatnu palmu – Australka Jane Campion za film ‘Piano’ (1993) – a organizatori festivala optuživani su i za seksizam.

Stoga je u suradnji s francuskom kompanijom luksuzne robe Kering pokrenut program ‘Woman in Motion’ s ciljem isticanja i nagrađivanja doprinosa žena sedmoj umjetnosti.

‘Ovo je jedinstvena prilika da se potakne razmišljanje o neophodnosti veće zastupljenosti žena i njihovog stvaralaštva unutar kinematografske industrije’, prenose francuski mediji izjavu direktora kanskog festivala Thierryja Frémauxa.

Tijekom trajanja festivala od 13. do 23. svibnja, u okviru programa ‘Woman in Motion’ bit će održano nekoliko razgovora na temu mjesta žene u kinematografiji, njene zastupljenosti u okviru profesije i na ekranu kao i ženskog pristupa naraciji i snimanju.

U planu je i uvođenje dviju novih nagrada u okviru ovog programa, a one bi trebale biti dodjeljivane od 2016. Jednom nagradom bit će nagrađena kultna ženska uloga, a ona će odabrati mladu redateljicu čiji talent zaslužuje priznanje i podršku.

‘Doprinos žena filmskoj industriji, na ekranu ili iza kamere, neprocjenjiv je i od suštinskog značenja. Nadamo se da ćemo ovim programom postići to da njihov rad i zalaganje dobiju još veće priznanje’, zaključio je Frémaux.


 

Tekst: tportal


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close