LifestyleIzdvojeno

Fatalna žena Nikole Tesle: “Kao student, na praznicima kod roditelja u Lici, zaljubio sam se u djevojku”

Uz njegove izume, istraživače života i djela Nikole Tesle jednako je žarko zanimao i njegov osobni život. Jer Tesla ne samo da se nije oženio nego nije zabilježeno ni da je s ikojom damom imao dublju i dulju ljubavnu vezu. Stoga je jasno da je njegov ljubavni život predmet različitih pretpostavki i špekulacija, piše Večernji list.


Uzmemo li u obzir činjenicu da je Tesla bio čovjek koji je život posvetio znanosti, očito je da kontakti s nježnijim spolom nisu bili tako česti. No tu ponovno dolazimo do kontroverzije. Jer mladi je Tesla u počecima života u Americi vrlo brzo dospio u kremu društvenog života. A i tada se moramo vratiti još dalje u prošlost, u Tesline srednjoškolske dane, pa i još malo prije toga, pa onda proći kroz gotovo cijeli njegov život kako bismo pronikli bar donekle u privatni život velikog pronalazača.

Teslin praunuk, Zagrepčanin Boško Budisavljević, ispričao je kako se izumitelj za vrijeme bolovanja od kolere u Tomingradu 1873. i 1874. zaljubio u svoju sestričnu. Zaključio je to iščitavajući jedan intervju svoje majke u kojemu ona kaže kako je “Tesla, zavoljevši ženu koju nije smio voljeti, cijeli život ostao neženja”.

Budisavljević smatra da je “fatalna” žena u izumiteljevu životu mogla biti njegova sestrična Milica Mandić, kći Tome Mandića, brata Tesline majke Đuke.

Drugi izvor govori sljedeće:

Kad je njegova mladenačka ljubav, prijateljica iz gimnazije, poslala sina u Sjedinjene Američke Države i zamolila Teslu da ga uvede u američke boksačke krugove, bez oklijevanja joj je ispunio želju i čak pratio mladića na boksačke dvoboje, premda je to bilo posve u opreci s njegovim načinom razmišljanja. Koliko znamo, to je bila jedina žena prema kojoj je Tesla osjećao nešto više od prijateljstva.”

Zatim je tu i supruga velikog Teslina prijatelja Roberta Underwooda Johnsona. Prema nekim izvorima, ona je bila jedina žena u koju se izumitelj ikada zaljubio. Iako su često razmjenjivali i nešto slobodnija pisma, nema dokaza da je njihov odnos bio imalo drukčiji od platonskog. U knjizi “Tesla – izumitelj električnog doba”, autor W. Bernard Carlson piše da je Tesla, kada mu je 13. ožujka 1895. izgorio laboratorij na Petoj aveniji te je ostao praktički bez ičega, pao u tešku depresiju. Tada mu je Katherine Johnson pisala ovako: “Danas sam sve svjesnija razmjera katastrofe i, posljedično tome, obuzeta sam sve većom strepnjom za tebe, dragi moj prijatelju. Gotovo sam ostala bez suza koje ne mogu poslati pismom. Zašto ne dođeš k nama – možda bismo ti mogli pomoći budući da u sućuti ne oskudijevamo.”

Rasprava o njegovu privatnom životu počela je nakon razgovora s jednim novinarom uz piće u kavani. Osjetivši kako je Tesla prijemčiv i za druga pitanja, osim njegovih pronalazaka, jednostavno ga je upitao što misli o braku?

Dobio je zanimljiv odgovor: – Slikaru pristoji, glazbeniku pristoji, piscu pristoji, no izumitelju ne. Prva trojica nadahnuće crpe iz ženskog utjecaja i ljubavi koja ih vodi do većih postignuća, no izumitelj posjeduje toliko vatrenu narav s toliko divljeg i strasnog značaja da bi, predajući se ženi koju bi mogao voljeti, dao sve i time odnio sve s odabranog područja. Mislim da ne možete imenovati mnogo velikih izumitelja koji su bili u braku – rekao je Tesla, malo oklijevao pa nastavio – što je šteta jer se katkada osjećamo strašno samotno.

Jednom je srpskom novinaru 1927. godine rekao: – Nikad nisam dotaknuo ženu. Kao student, na praznicima kod roditelja u Lici, zaljubio sam se u djevojku. Bila je visoka, prelijepa i imala oči nesvakidašnje, pune razumijevanja.

Pročitajte više na Večernji list.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close