NovacVijesti

Fain o uplaćenom novcu za učenička putovanja: “Nije izgubljen, ali nije ostao na računima turističkih agencija”

UHPA

Preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ( HZJZ) vezano uz izvođenje izvanučioničke nastave uz pandemiju COVID-19 je preko noći stopirala provedbu ugovorenih učeničkih putovanja i izazvala dodatne probleme školama, roditeljima i turističkim agencijama.


Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i članice specijalizirane za organizaciju i provedbu izvanučioničke nastave takav postupak smatraju neprihvatljivim.

Donošenje tako važne preporuke u kasnim popodnevnim satima na kraju radnog tjedna smatramo neprihvatljivim a posebice u jeku realizacije već jednom odgođenih učeničkih putovanja. Ovakvo postupanje izazvalo je, slobodno mogu reći, kaos i paniku kod roditelja i nastavnika a svojom nedorečenošću i (ne)obvezujućom formom dodatno zakompliciralo ionako tešku situaciju organizatorima putovanja. Posljedice ovakvog postupanja su, s jedne strane, narušeni poslovni odnosi stvarani godinama te milijunski gubici s druge“, ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Prema procjenama UHPA-e, vrijednost školskih putovanja koja se odvijaju u razdoblju jedne školske godine je oko 350 milijuna kuna. Zbog pandemije i nedefiniranih preporuka, gubici u turističkoj industriji za školsku godinu 2019./20. prelaze iznos od 230 milijuna a većina je, uslijed otkazanih putovanja „zamrznuta“ na poslovnim računima hotela, aviokompanija, prijevoznika i ostalih pružatelja ugovorenih usluga.

Želim još jednom naglasiti kako uplaćeni novac za učenička putovanja nije izgubljen, ali je važno za shvatiti da isti nije ostao na računima turističkih agencija nego je proslijeđen partnerima u inozemstvo i/ili u Hrvatskoj te kolege ulažu sva svoja raspoloživa sredstva i resurse u pregovore oko dogovaranja novih termina ili povrata. Od iznimne je važnosti da se u kurikulumima za novu školsku godinu svakako planira i izvođenje izvanučioničke nastave kako bismo, ukoliko nam to epidemiološka situacija bude dozvoljavala, bili u mogućnosti realizirati i odgođena putovanja te, nadamo se, planirati i nova. Ukoliko ipak bude otkazanih putovanja, želimo da roditelji znaju kako imaju pravo na zamjensko putovanje kroz izdani vaučer ili povrat sredstava sukladno sklopljenom ugovoru i u skladu s važećom zakonskom regulativom“, naglašava Fain.

Članice UHPA-e su u stalnom kontaktu sa školama i roditeljima te zajednički usuglašavaju daljnja postupanja i donose odluke koje će prvenstveno biti u interesu učenika. Dugogodišnja suradnja i korektni odnosi zalog su da će konačne odluke biti na zadovoljstvo svih.

„Najveće zadovoljstvo za kolege u agencijama jest zadovoljan klijent. Shodno tome, osnovna svrha našeg postojanja jest pružiti uslugu koja će to i omogućiti. Nažalost, u ovoj izvanrednoj situaciji neki su se oglušili na zahtjeve i prava klijenata stavljajući svoj poslovni interes u prvi plan. Takvim svojim postupanjem nanijeli su štetu cijeloj branši te turističke agencije i njihovo poslovanje stavili u negativan kontekst u javnosti. UHPA osuđuje takvo postupanje koje je nanijelo ogromnu štetu i bacilo sumnju na poslovanje svih agencija. Kao što sam već nebrojeno puta dosad izjavio, obveza je turističke agencije poslovati u skladu sa zakonskom regulativom i od toga nema odstupanja “, zaključuje Fain.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close