Tech

Facebook rječnik za početnike

U sklopu kazališne predstave za mlade, ‘Tko je ubio pašteticu?’, književnica Silvija Šesto objavila je mali rječnik Fejs pojmova kako bi roditeljima dočarala što se krije iza riječi lajk, dislajk, inboks i dr. Iako smo itekako upoznati s njim i u svakodnevnom ga govoru koristimo, zanimljiva objašnjenja fejsovskog dijalekta iskreno će vas nasmijati.


Rječnik će koristiti roditeljima, profesorima, bakama i djedovima, ali i minijaturnom postotku onih koji online profil još uvijek nisu napravili.

Like- mačkasto stiskanje miša na poziciju sviđanja. Dakle, ako se korisniku sadržaja isti sviđa, on mu se i lajka. To se ponajviše događa u prostoru društvenih mreža, ali često pobjegne i izvan njih.

Dislike- odreknuće od stiskanja miša na poziciju sviđanja. Ignoriranje sadržaja koji se korisniku ne sviđa tako da ispada kao da ga i nije vidio. Izrazito dislajkanje može biti izraženo riječima u komentaru, primjerice: fuj, zbljuv, ccc, groza, grom i pakao i slično.

Share- na neki način vrhunac lajkanja. U slučaju da nam se sadržaj prekoviše sviđa dobivamo nagon da ga podijelimo i s prijateljima prijatelja, pa čak i s neprijateljima.

Share se učini tako da se odlučno stisne miš na poziciju share i sve ostalo teče samo od sebe. Kod izrazito oduševljenih šerača, moguće su napomene iznad šera u smislu: gle ovo, pazi fore, iberkulistično, genijalno, dijeli dalje, nešto što će vam promijeniti život, djetetu pelene, vremenu vrijeme.

Selfie- u narodu zvan i sebeslik, samoslik, patkozor, kvakoportret i sl., jedna je od čestih formi iskazivanja postojanja ljudi i nejačadi na fejsu. Učestalost selfija te njihova vizualna struktura natjerala je već plejade stručnjaka i znanstvenih instituta na pomno proučavanje ove pojave koja ozbiljno prijeti učestalosti nekih temeljnih ljudskih potreba kao što su redovna probava, potreba unosa hrane i tekućine, kao i povremenih higijenskih navika.

O selfiju bismo mogli doista naširoko, no kako pojava iz dana u dan evoluira, tako i istraživački rad na njoj još nije u mogućnosti ispolučiti egzaktne rezultate u smislu definicija.

Post- slovima ispunjen prostor na društvenim mrežama na kojem pišemo što nam je na umu. U slučaju da osoba koja ima profil na mreži ima i um.

Postati- slovima ispunjavati prostor na mreži o tome ‘što ti je na umu?’; u neznanom postotku smisleno, a u većem postotku postovima tipa: idem na zahod, uskoro se vraćam, od vrućine mi se tope slova, hladno mi je, zaljubljena sam, dora iz sedmog be je glupača, ima nekog za inbox? hitno kratki sadržaj lektire u inbox pliz!

Ili neozbiljniji postovi koji se temelje na ekonomskim i političkim analizama svakodnevice, no njih obično pišu dokoni odrasli i obično za vrijeme radnog vremena. Vikendom, neradnim danima i spojenim praznicima fejsom haraju selfiji, fotke hrane, kućnih ljubimaca i zalazaka Sunca.

Tagirati- obično se glagol obavlja kod stavljanja fotografije na društvenu mrežu na kojoj je jedna osoba ili puno osoba do brojnosti milenijskih razmjera. Tagira ona osoba koja fotku stavlja, odnosno označava dotičnu osobu imenom i prezimenom ili nickom pod kojim je tagirana/označena osoba na fejsu. Ma makar se ona zvala ‘Ljerka Ljerkić lažni profil’, bitno je da svaka osoba na fotki, pa makar bila ona i jedna, dobiva informaciju fejsa (notifikacija) da ju je netko tagirao, označio, pa ako hoćete domaćim rječnikom ‘zašljivio’.

Inbox-  kutijica, odnosno mjesto s desne strane fejs okvira u kojoj možemo lupajući po tipkovnici ‘razgovarati’ s jednom ili više osoba. Fejseri inbox rado zovu i prozorom pa se često dogodi da u jednom prozoru dvije osobe ogovaraju treću koja se nalazi u drugom prozoru i s kojom ogovaramo prvu koja se nalazi u prvom prozoru.

Postoji usmena predaja o maksimalnom broju otvorenih prozora i maksimalnoj ogovarajućoj simultanki, no nije službeno potvrđena. Inbox je, dakle, intimna komunikacija, a može poslužiti i za upucavanje i ispucavanje određenih frendica i frendova.

Friend request- zahtjev za prijateljstvom. Obično ga nalazimo kao crveno ofarbanu obavijest na desnom vrhu fejsa. Friend request, kao i sve što smo dosad objasnili, doista govori mnogo o vlasniku fejs profila, jer zapitajte se jeste li i biste li htjeli biti prijatelj s prijateljem svog neprijatelja ili prijatelj s ‘Udruženjem hrđavih čavala’ ili ‘Malim zelenim šmrkljem’? Vjerujte nam, ima fejsera koji prihvaćaju svakojaka ‘prijateljstva’ bez provjere profila, a ima i profila koje je nemoguće provjeriti.

Wall- zid, to je nešto poput brižno njegovana vrta u kojem na dnevnoj bazi marljivi fejser sadi biljčice i pokazuje ih svojim fejs frendovima. Mjesto gdje se obično uz status riječima stavlja i popularni selfi, uvijek nasmijan, sretan, radostan s pritajenom željom da vam svi ostali frendovi, u trenutcima dok vi postate svoju ‘sreću’ na zidu, zavide bez obzira na to što ste vi možda postali fotku otprije dvije godine ili se isfotošopirali odnosno fotouljepšali do granica svemirskog ludila.

Status copy paste- nešto poput šeranja iliti dijeljenja tuđeg statusa, no obično kad je riječ o puno natrackanih slova isti se zaplavi s ctrl c i onda s ctrl v prenese na vlastiti zid. Primijećeno je da u nekim slučajevima neki kopipejstaju i potpišu izvornog autora statusa.

Block- iznimno emocionalan fejs odnos. Dakle, kad vidite neki zbljuv status, selfi ili bilošto na zidu fejs prijatelja i dođe vam da to nikad niste vidjeli kao ni dotičnog fejs prijatelja, onda slijedi block, zatiranje, umlaćivanje, negiranje, brisanje, mrak. Ta fejs radnja povezana je obično s laganim histeričnim napadom, a istraživanja pokazuju da se događa najčešće među fejs frendicama u slučaju da jedna smatra kako je selfi one druge ispao uspješniji od selfija one prve.


Tekst: srednja.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close