VijestiDruštvene mrežeTech

Facebook putem mobitela prisluškuje svoje korisnike!

Sveučilišna profesorica tvrdi da iz Facebooka zapravo stalno slušaju razgovore svojih korisnika.


Tvrdi se da koriste mobilnu aplikaciju te putem telefona korisnika doznaju o čemu razgovaraju. Iz Facebooka, pak, kažu da njihova mobilna aplikacija doista ‘osluškuje’ što se događa oko nje, ali samo kako bi im to o čemu ljudi razgovaraju, slušaju ili gledaju mogli predložiti kao objavu na Facebooku.

Ta je opcija dostupna već nekoliko godina, ali pozornost javnosti dobila je tek kad je profesorica Kelli Burns, sa Sveučilišta u južnoj Floridi, ukazala na to. Rekla je da joj se ne čini da aplikacija prisluškuje korisnike samo kako bi im pomogla, nego prisluškuje njihove rasprave kako bi im mogla ponuditi relevantne reklame. Testirala je svoju tezu tako što je o određenim temama razgovarala u blizini svoga telefona, a nakon toga na Facebooku primijetila oglase na tu temu.

Tvrdnja profesorice Burns slaže se sa sve glasnijim tvrdnjama da Facebook iskorištava svoje korisnike kako bi zaradio na oglašivačima. Kad su se tek pojavile ove tvrdnje, 2014. godine, iz kompanije su rekli da telefon ‘ne prisluškuje uvijek’ te da se razgovori ne snimaju. I na svojoj stranici kažu kako ne snimaju razgovore, ali da koriste audiozapise kako bi shvatili što se događa u blizini telefona. Iako je zasad dostupna samo u SAD-u, opciju promoviraju kao jednostavan način dijeljenja sadržaja koji gledate ili slušate sa svojim prijateljima na Facebooku.

Ukoliko uspješno prepozna o čemu se radi, pored sadržaja će biti prikazana malena brojka ‘1’, na koju korisnici mogu kliknuti i na taj način podijeliti sadržaj. Ipak, opcija se može i isključiti. Na iPhoneu na načn da odete u postavke aplikacije, pa u postavke sigurnosti i isključite opciju mikrofona. Na Androidu uđite u postavke privatnosti i promijenite dozvole koje ima Facebookova aplikacija.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: hr.n1info.com | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close