Zdravlje

Evo zašto ste svakodnevno umorni

Samo je jedna neprospavana noć dovoljna da budemo umorni nekoliko dana za redom, ali postoje i svakodnevne navike koje nam kradu energiju, a da toga možda nismo niti svjesni. Evo zašto ste svakodnevno umorni.


Voda

Čak i lagana dehidracija može izazvati umor. Razlog tome je što dehidracija krv čini nešto gušćom, a to pak znači da srce mora pumpati više kako bi tijelo opskrbilo hranjivim tvarima pa vas to sve dodatno umara.

Doručak

Male su šanse da niste čuli za ovo važno pravilo, ali koliko ste puta preskočili doručak jer ste bili u žurbi i prezauzeti drugim stvarima? Doručak je poput goriva za metabolizam, piše magazinPrevention. Čak i kada spavamo, naše tijelo radi, a ako mu ne osiguramo energiju odmah ujutro, cijelog dana bit će umorno.

Drugačiji ritam sna vikendom

U usporedbi s radnim danima u tjednu, kada ustajemo rano zbog posla, vikend jedva dočekamo da bismo malo duže odspavali. Osim toga, vikendom ostajemo i duže budni uvečer pa onda radije malo produžimo ujutro s odmorom i izležavanjem u krevetu. Profesor na sveučilištu u Munchenu i psiholog Til Roeneberg kaže da je takav ritam za tijelo poput jet laga, i zato je poželjnije zadržati tjedni ritam jer ćemo se poslije istog ritma ustajanja osjećati odmornije nego da dulje spavamo.

Surfanje internetom

Izbjegavajte kompjutor barem pola sata prije odlaska na počinak, a isto vrijedi i za surfanje putem mobitela. Naime, svjetlost koja dopire od zaslona može poremetiti vaš cirkadijalni ritam i tako omesti san.  Organizam svjetlost iz zaslona i ekrana jednostavno doživljava kao trenutak za budnost, a ne spavanje.

A kako dobiti više energije kroz dan?

Najviše ćete energije sakupiti ako odaberete hranu s dovoljno vlakana, a izbjegavate onu prepunu šećera i s niskim glikemijskim indeksom. To je, pak, važno jer glukoza predstavlja osnovnu energiju za većinu tjelesnih stanica, a hrana koja ima nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi. Kada odaberete hranu s visokim GI, događa se velika navala šećera, a takve izmjene u tijelu na kraju rezultiraju umorom organizma.

Uz prehranu, jednako je važno da se dovoljno krećete, radite pauze na poslu kako biste se, primjerice, malo odmorili od rada na računalu, ali i imate sređene sve odnose s ljudima koji vas okružuju zbog mentalnog umora.


 

Tekst: tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close