Zdravlje

Evo zašto bi trebali jesti više špinata

Jedan obrok špinata dnevno može usporiti mentalno propadanje, utvrdili su američki znanstvenici koje prenosi britanski Independent


Istraživanje sveučilišta Rush u Chicagu otkrilo je da su osobe koje su jednom ili dva puta dnevno jele povrće poput kelja ili špinata značajno manje mentalno nazadovale od onih koji nisu jeli zeleno lisnato povrće, bez obzira na druge faktore poput obrazovanja, stila života ili genetske predispozicije.

Znanstvenici su proučavali 950 osoba prosječno starih 81 godinu i procjenjivali njihove mentalne sposobnosti. Utvrdili su da su osobe koje su jele zeleno povrće imale mozak 11 godina mlađi od onih koji nisu jeli špinat, blitvu ili kelj.

Voditeljica istraživanja Martha Clare Morris kaže kako zeleno lisnato povrće sadrži vitamin K.

“S obzirom na to da pad mentalnih sposobnosti igra središnju ulogu u demenciji, povećanje unosa zelenog lisnatog povrća može biti jednostavan i jeftin način zaštite mozga”, kaže ona.


 

Tekst: tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close