VijestiZdravlje

Evo koliko dugo možete čuvati ostatke hrane od blagdana

Posljedice trovanja hranom mogu biti vrlo neugodne, pa čak i opasne, stoga obratite pozornost na pravilno skladištenje, ali i izgled te miris hrane koja se nije pojela u dva dana, upozorava nutricionistica Nataša Šoštarić za 24sata


Uz bogati blagdanski stol vežemo lijepe uspomene iz djetinjstva, a Božić nije potpun bez mirisa sočne purice i domaćih mlinaca te slatkog mirisa vanilije i cimeta.

Međutim, često je teško procijeniti dostatnu količinu hrane za cijelu obitelj koja se tih dana okupi oko blagdanskoga stola pa najčešće pretjeramo. Stoga je važno ostatke hrane pohraniti na ispravan način kako bi ona u potpunosti bila sigurna za ponovnu konzumaciju.

“Hrana je podložna kvarenju na temperaturama između 5 i 6 stupnjeva. Te su temperature najpogodnije za razvoj mikroorganizama pa hranu treba pospremiti u hladnjak ili zamrzivač najkasnije dva sata nakon objeda”, savjetuje nutricionistica Nataša Šoštarić.

Najčešće se na blagdanskome stolu nađu tradicionalna sarma, punjena purica, pašticada, nezaobilazna francuska salata, bakalar i okrepljujuća mesna juha. Važno je imati na umu da je sarma najotpornija, ali svakako ima svoj rok trajanja.

Sarmu je potrebno čuvati u hladnjaku te je pojesti između tri do četiri dana. Preporučuje se podgrijavati količinu dovoljnu za jedan obrok te obavezno pustiti da zavrije kako bi se spriječio rast mikroorganizama. Može se i zamrznuti te tako čuvati do četiri mjeseca”, kaže Šoštarić.

Puricu, kao i ostalo pečeno meso, treba pojesti unutar tri dana. Riba je pak podložnija kvarenju i ne bi se trebala jesti dulje od dva dana.

Više na 24sata


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close