Lifestyle

Evo kako konzumiranje alkohola prije spavanja utječe na organizam

Alkohol uspavljuje, ali može dovesti i do ranijeg buđenja

Evo kako konzumiranje alkohola prije spavanja utječe na organizam

 

Foto: Reuters/Pixsell, ilustracija

 

Uvriježeno je mišljenje da alkohol pomaže uspavljivanju, ali novo istraživanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Missouriju pokazalo je da konzumiranje alkoholnih pića prije spavanja zapravo može poremetiti san.

Kako prenosi Huffington Post, ljudima alkohol može pomoći da zaspu – zbog čega, kako se navodi u istraživanju, alkohol prija sna konzumira 20 posto odraslih u SAD-u – ali također može dovesti do buđenja usred noći ili rano ujutro. Alkohol, naime, može utjecati na moždani sustav spavanja i buđenja, zbog čega autori istraživanja savjetuju ljudima koji pate od nesanice da izbjegavaju alkohol.

Dr. Mahesh M. Thakkar u priopćenju je objasnio kako je istraživanje pokazalo da, za razliku od uvriježenog mišljenja da alkohol potiče san promjenom osobnog dnevnog ritma, alkohol zapravo utječe na moždani mehanizam koji regulira uspavanost i budnost. Ako se dobro ne naspavate, vaše tijelo će ispustiti adenozin, koji pojačava vašu potrebu za snom, a alkohol utječe na taj sustav ravnoteže. Iako ćete nakon konzumiranja alkohola možda prvih nekoliko sati spavati jako dobro, alkohol može dovesti do ranijeg buđenja.

Tekst: Večernji list

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close