Automoto

Evo kada morate zamijeniti svoje vozačke dozvole

Ako vozač nema zdravstvenih ograničenja, vozačke dozvole vrijede 10 godina. Prije su vrijedile do vozačeva 65. rođendana, ali također ako nije bilo zdravstvenih ograničenja, poput lošijeg vida, piše 24sata


Do 65. rođendana vozačka dozvola vrijedi i onima koji su ih izvadili krajem 90-ih godina prošlog stoljeća. Tako vozaču u dozvoli koju je dobio 1998. piše da vrijedi do 2044. Prema novom Pravilniku o vozačkim dozvolama, on će je ipak prije morati promijeniti.

Vozačke dozvole koje su po prijašnjim propisima izdane do 65. godine života vozača vrijede do isteka roka na koji su izdane, a najdulje do 19. siječnja 2033. godine, piše u članku 32.

Malo je čudna formulacija, jer je krajnji rok važenja dozvola čak 11 godina kraći od onog koji piše u njegovoj vozačkoj dozvoli.

Od 1. srpnja 2013. godine, odnosno od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, vozačke dozvole su iste kao i u ostatku EU, plastične i malene poput osobnih iskaznica. Zahtjev za vozačku dozvolu može se predati u policijskim postajama. Ako se mijenja dozvola samo zato što joj je istekao rok važenja, vozač neće trebati ponovno na liječnički pregled.

Potvrdu o liječničkom pregledu ne stariju od šest mjeseci moraju priložiti oni koji vozačku dozvolu traže prvi put, oni kojima je istekla zbog zdravstvenog ograničenja ili oni koji obnavljaju dozvole kategorija C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E, DE i H. Riječ je o kamionima, autobusima i radnim strojevima.

Pregled treba i za B kategoriju, ako je riječ o profesionalnom vozaču. Pri produljenju dozvole treba priložiti i potvrde o uplatama upravne pristojbe (biljeg) od 15 kuna te još 151, 200 ili 450 kuna, ovisno o hitnosti postupka za koji se odluče. Na treći račun treba uplatiti 30 kuna onaj tko želi da mu vozačka dozvola, nakon što je naprave, stigne poštom na navedenu adresu.

Fotografiju ne treba priložiti onaj tko je u proteklih pet godina izrađivao biometrijsku putovnicu, e-osobnu iskaznicu ili vozačku dozvolu nakon 4. rujna 2017. te ako mu se izgled nije značajnije promijenio.

Ako vlasnik ne podigne vozačku u roku od 90 dana otkad je napravljena, policija će je poništiti i uništiti.

Više na 24sata

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close