Scena

Za “Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine” odabrana Rijeka

Nakon što su za drugi krug natjecanja za ‘Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine’ izabrani Pula, Rijeka, Osijek i Dubrovnik, danas smo u muzeju Mimara saznali smo da je Rijeka prvi hrvatski grad koji je dobio tu laskavu titulu.


Podsjetimo kako je prošle godine panel neovisnih stručnjaka analizom devet kandidiranih hrvatskih gradova za drugi krug izabrao njih četvero, dok Varaždin, Đakovo, Split, Zadar i Zagreb nisu ušli u uži izbor.
Ovom prilikom, predsjednik Povjerenstva dvanaest nezavisnih stručnjaka, gospodin Steve Green predstavio je grad Rijeku kao pobjednika koji će nositi prestižni naslov dodijeljen od strane Europske Unije. Green je istaknuo kako su se sva četiri grada uistinu mnogo trudila da dođu do ovoga gdje su sada te kako se u ovome natječaju njihova konačna odluka bazirala na budućnosti, a ne na prošlosti pojedinog grada.

Povjerenstvo se sastoji od 12 stručnjaka, a u njemu su Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlazel (Europski parlament), Steve Green, Jordi Pardo, Suzana Žilič Fišer (Europska komisija), Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen (Europsko vijeće), Alain Hutchinson (Odbor regija) te Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš (nacionalni stručnjaci).

Pobjednika su izabrali prema šest glavnih kriterija: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost izvođenja, doseg i upravljanje projektnim ciklusom.
Na kraju konferencije Ivan Šarar, riječki pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu otkrio nam je kakva su bila njihova očekivanja i koliko su se dugo pripremali za natječaj: “Ovaj projekt vrlo ozbiljno traje već tri godine, prije tri godine je gradsko vijeće donijelo odluku da se kandidiramo i nakon toga više nije bilo uzmaka. Zadnje godine je bilo zaista intenzivno, veliki tim ljudi, ogromna količina radnih sati. Stvarno smo se potrudili.

Više čitajte na muzika.20 minuta.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: kvarner.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close