ZnanostTech

Europsko-ruska sonda kreće na Mars

Ako sve prođe prema planu, sljedeći ponedjeljak će biti lansirana još jedna svemirska sonda u smjeru Crvenog planeta. Riječ je o europsko-ruskoj letjelici ExoMars (što je skraćenica od naziva Exobiology on Mars), koja se sastoji od orbitalne letjelice Trace Gas Orbiter (TGO) i landera Schiaparelli.


Na svoj put prema Marsu sonda će krenuti s ruskog kozmodroma Bajkonur, a ponijeti će ju ruska raketa klase Proton. Dolazak sonde u orbitu Marsa planiran je za listopad ove godine, a ako lansiranje u ponedjeljak bude odgođeno zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ili tehničkog kvara, navedenu će biti moguće lansirati u razdoblju do 25. ožujka.

Osnovni zadatak Trace Gas Orbitera biti će potraga za eventualnim znakovima života, skeniranjem plinova biološkog porijekla iz svemira. “Orbiter ima zadatak detaljno pretraživati atmosferu Marsa, a u potrazi za plinovima povezanim uz biološke procese, kakvi su, primjerice, metan i produkti njegovog raspada”, objavila je ESA.

Jedan od važnijih zadataka TGO-a biti će i potraga za vodikom do dubine od jednog metra, a s konačnim ciljem otkrivanja mogućih podzemnih zaliha vode na Marsu. Štoviše, pronalazak navedenih zaliha mogao bi imati odlučujući utjecaj na odabir mjesta slijetanja letjelica u budućnosti.

S druge strane, lander Schiaparelli će poslužiti kao svojevrsna prethodnica rovera, lansiranje kojega se planira u sklopu druge faze ExoMars misije, koja bi u smjeru Marsa trebala krenuti tijekom 2018. ili 2020. godine. Štoviše, u tijeku druge faze projekta, TGO će obavljati funkciju komunikacijskog satelita između spomenutog rovera i kontrole leta.

Iako ograničenih sposobnosti, Schiaparelli će prikupljati informacije o Marsovoj površini sve dok budu radile njegove baterije, a za koje se planira kako će trajati od dva do osam dana.

Podsjetimo, misija ExoMars prvotno je bila zajednički projekt NASA-e i ESA-e, no nakon što se NASA tijekom 2012. godine povukla iz projekta, navodno zbog nedostatka novčanih sredstava, ESA je godinu dana kasnije sklopila sporazum o suradnji s Roskosmosom. Iako je riječ o projektu koji predvodi ESA, ne smije se umanjiti važnost ruskog sudjelovanja, koji su, uz lansiranje obje letjelice, na sebe preuzeli i izgradnju landera koji ima zadatak dopremiti planirani rover na Mars, ali i konstrukciju određenih znanstvenih instrumenata u TGO-u i roveru.

Pročitajte cijeli članak na znanost.geek.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: engadget

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close