Politika

Europski parlament prihvatio izvješće Ruže Tomašić, Hrvatskoj novih 158 milijuna eura

Europski parlament je u utorak prihvatio izvješće hrvatske europarlamentarke Ruže Tomašić o Programu potpore strukturnim reformama u kojem se značajno povećavaju sredstva na raspolaganju članicama, a među njegove ciljeve uvrštavaju i pripreme za članstvo u eurozoni.


Izmjenom dosadašnje uredbe osigurava se povećanje financijske omotnice programa što će posebno koristiti Hrvatskoj koja je jedna od aktivnijih korisnica programa, ističe Tomašić (HKS/ECR).

Povećanje financijske omotnice sa 142,8 na ukupni iznos od čak 300 milijuna eura jamstvo je da će Program moći poduprijeti reformska nastojanja svake države članice koja to zatraži. Posebno je to važno u kontekstu nove recesije s kojom će se naša gospodarstva u skoroj budućnosti suočiti. Nema bolje pripreme za krizu od strukturnih reformi i zato članice moramo podupirati u njihovim nastojanjima da ih provedu, a tamo gdje svijest ne postoji trebamo uložiti dodatne napore, rekla je Tomašić .

Uz povećavanje financijske omotnice Programa potpore strukturnim reformama mijenja se i njegov opći cilj uvrštavanjem potpore za pripreme za članstvo u eurozoni.

Ruža Tomašić smatra da je, unatoč tome što je promjena u tekstu tek manja, riječ o politički vrlo bitnoj izmjeni programa. Devetnaest država članica već su dio eurozone, dok sedam država članica podliježe obvezi iz Ugovora koja se odnosi na pripremu za sudjelovanje u eurozoni, a to su Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Švedska.

Moj je osobni prioritet pri radu na ovom izvješću bilo osigurati da se povećanje financijske omotnice ne radi na štetu kohezijske politike koja se ionako nalazi pod velikim udarom. Kohezijska politika ključni je mehanizam za jačanje kapaciteta slabije razvijenih država i smanjenje razlika među članicama te ju moramo sačuvati u postojećem obliku. Zadovoljna sam postignutim rješenjem prema kojemu se povećanje omotnice do 222,8 milijuna eura postiže uporabom instrumenta fleksibilnosti, dok se daljnjih 77,2 milijuna može ostvariti prijenosom sredstava iz proračuna za tehničku pomoć na zahtjev država članica, rekla je Tomašić za Hinu.

Hrvatska europarlamentarka smatra da je važno bolje pojasniti i strukturne reforme koje će se promicati kohezijskim sredstvima i napominje da je u većini slučajeva nejednakost među državama članicama EU-a posljedica razlika unutar pojedine države, a ne razlika među državama. Kako bi se odgovorilo na različite teritorijalne razvojne potrebe i izazove, strukturna transformacija zahtijeva suradnju različitih razina vlasti, ističe Tomašić u izvješću.

Budući da je listopad ove godine krajnji rok za prijavu projekata koji bi iz Programa trebali biti financirani u 2019., osobno sam se angažirala kako bih informirala dionike iz Hrvatske. Potičem, naravno, i sve ostale da u što kraćem roku provedemo opsežnu kampanju informiranja svih dionika kako bi sredstva bila u potpunosti iskorištena, kaže Tomašić.


 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: Ruža Tomašić / Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close