VijestiPolitika

Europski parlament o uklanjanju razlika u plaćama između žena i muškaraca

VAŽNO PITANJE

U Europskom parlamentu u Bruxellesu danas i sutra, 29. i 30. ožujka, održat će se plenarna sjednica na kojoj će se raspravljati o uklanjanju jaza u plaćama između žena i muškaraca, zaštiti kupaca na internetu i ranjivih potrošača, klimatskim promjenama i vladavini prava u EU-u, a na dnevnom redu naći će se i rezultati proljetnog sastanka Europskoga vijeća.


Uklanjanje razlika u plaćama muškaraca i žena

Zastupnici u Europskom parlamentu sutra će raspravljati o jačanju primjene načela jednakih plaća muškaraca i žena za jednak rad ili rad jednake vrijednosti. Očekuje se da će se nakon rasprave i odobriti politički dogovor postignut s ministrima EU-a o transparentnosti plaća. Novo zakonodavstvo EU-a od poduzeća zahtijeva objavu informacija koje olakšavaju usporedbu plaća radnicima zaposlenim kod istog poslodavca, a za poslodavce koji ne budu poštovali pravila predviđene su kazne.

Podsjetimo, razlika u plaćama između žena i muškaraca u Europskoj uniji iznosi gotovo 13 posto, dok je u Hrvatskoj ta razlika manja – 11 posto. Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak snažno zagovara primjenu načela jednakih plaća žena i muškaraca za jednak rad ili rad jednake vrijednosti kako bi se žene osnažile ne samo u sadašnjosti, već i u budućnosti s obzirom na to da manje plaće posljedično dovode i do manjih mirovina, financijske ovisnosti i siromaštva žena.

Zaštita kupaca na internetu i ranjivih potrošača

Danas će se raspravljati o sporazumu o novim pravilima kojima se jamči da su proizvodi u EU-u usklađeni s najvišim sigurnosnim zahtjevima, bilo da se prodaju putem interneta ili u tradicionalnim trgovinama. Novi zakon uključuje učinkovitije postupke za povlačenje proizvoda i uklanjanje opasne robe iz internetske prodaje.

Rezultati proljetnog sastanka Europskoga vijeća

Danas poslijepodne zastupnici će s predsjednicima Europskog vijeća i Europske komisije, Charlesom Michelom i Ursulom von der Leyen, raspravljati o ishodu  sastanka na vrhu šefova država ili vlada članica EU-a koji je prošli tjedan održan u Bruxellesu.

Smanjenje emisija fluoriranih plinova i tvari koje oštećuju ozonski sloj

U Europskom parlamentu danas će se raspravljati, a u sutra glasovati o pregovaračkom stajalištu za smanjenje emisija fluoriranih plinova i tvari koje oštećuju ozonski sloj. Riječ je o preduvjetu za ostvarivanje cilja klimatske neutralnosti EU-a, u skladu s Europskim zelenim planom i međunarodnim sporazumima.


 

Komentari

Komentara


Izvor: Cabinet of MEP Sunčana Glavak | Foto: Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close