Scena

Europski glazbeni fenomen Halka na INmusic festivalu

Malo izvođača ostavlja takav dojam na publiku kao što to čini ansambl Halka, a mediji ih nazivaju maestralnim izvođačima te europskim glazbenim fenomenom


Malo izvođača ostavlja takav dojam na publiku kao što to čini ansambl Halka, a mediji ih nazivaju maestralnim izvođačima, regionalnom senzacijom te novim europskim glazbenim fenomenom!

Pjevač Božo Vrećo, gitarist Dino Šukalo, basist Edvin Hadžić, klavijaturist i harmonikaš Adis Sirbubalo te perkusionist Anes Beglerbegović okupili su se 2013. godine i iste godine izdali su svoj prvi album čije su pjesme inspirirane i nastale u čast najboljim primjerima iz povijesti sevdaha. Drugi album, O ljubavi, izašao je u siječnju ove godine. Za ovogodišnje koncerte na turneji, uključujući i zagrebački rasprodani nastup, uglavnom se traži ulaznica više, a ovacijama su obasuti i u Beču i u francuskim medijima. Uz autorske pjesme, Halka svojim repertoarom odaje počast velikanima sevdaha poput Joze Penave, Radeta Jovanovića, Zekerijaha Đezića, Emine Zečaj, Nade Mamule i brojnih drugih, kao i neznanim velikanima čija su imena izgubljena u vremenu, a bez čijeg djela Halka danas ne bi bila moguća. Uz vjerodostojnu izvedbu sevdah pjesama, Halku karakterizira jedinstvena scenska interpretacija i zapanjujuće emotivan, ali snažan vokal karizmatičnoga frontmena Bože Vreće koji je u siječnju izdao i hvaljeni prvi samostalni album Moj sevdah gdje uz interpretacije tradicionalnih donosi i autorske pjesme. Nakon regionalne turneje Halka će svoju priču O ljubavi prezentirati i na OTP World Stageu ovogodišnjeg INmusic festivala.

Nastup ansambla Halka dio je višegodišnjeg ciklusa “Multikulturalizam u glazbi”. Projekt “Multikulturalizam u glazbi” nastoji kroz glazbu u kojoj se zrcali univerzalizam u raznolikosti, ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremenog društva i kulture. INmusic festival ove godine slavi svoj 10. rođendan te će ga simbolično proslaviti i uz sevdalinku s kojom je ova dugogodišnja priča i započela: prvi koncert u organizaciji Multikulture (iz koje je proizašao INmusic festival) bio je koncert sevdah grupe Deartum 20. 05. 2008.

Na OTP World Stageu će se također predstaviti Batida sa svojim plesnom glazbom te strastvena glazbenica i pjesnikinja Aziza Brahim.

Jubilarno izdanje INmusic festivala uveličat će Florence + the Machine, FFS (Franz Ferdinand & Sparks), Placebo, Paolo Nutini, Of Monsters and Men, La Roux, Black Rebel Motorcylce Club, Death Cab For Cutie, Future Islands, Frank Turner, Eagles of Death Metal, Kate Tempest, Aziza Brahim, Batida, We Are Shining, Halka, Jonathan, Repetitor i mnogi drugi.

INmusic festival organizira se od 22. do 24. lipnja 2015. godine uz potporu Ožujskog piva kao powered by sponzora te OTP banke koja omogućava beskontaktno plaćanje na festivalu. Ulaznice za deseto izdanje INmusic festivala mogu se nabaviti po cijeni od 299 kuna do 17. travnja. Svoje ulaznice možete kupiti putem INmusic Webshopa, u Dirty Old Shop-u u Zagrebu te u svim poslovnicama OTP banke u Hrvatskoj.


Tekst: 24 sata
Foto: Halka

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close