Politika

Europska komisija najavila konkretne mjere za razvoj biogospodarstva

Europska komisija je u četvrtak predstavila akcijski plan za biogospodarstvo u kojem za sljedeću godinu najavljuje niz konkretnih mjera za jačanje tog gospodarskog područja koje obuhvaća sve sektore i sustave koji ovise o biološkim resursima.


Ono spada među najveće i najvažnije gospodarske segmente EU-a i obuhvaća poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo, prehrambene proizvode, bioenergiju i proizvode biološkog podrijetla, s godišnjim prometom od oko 2 bilijuna eura i oko 18 milijuna zaposlenih. Uz to je i ključno područje za poticanje rasta u ruralnim i obalnim područjima.

U svijetu u kojem biološki resursi i ekosustavi nisu neograničeni, potrebna su inovativna rješenja kako bi se svim ljudima osigurala hrana, čista voda i energija. Biogospodarstvo nudi rješenja kojima se od algi može proizvesti gorivo, reciklirati plastika, proizvesti namještaj i odjeća od otpada i pretvoriti industrijske nusproizvode u gnojiva biološkog podrijetla. Ta rješenja omogućuju i stvaranje milijun novih zelenih radnih mjesta do 2030., navodi Komisija.

Komisija stoga najavljuje da će sljedeće godine Komisija donijeti 14 konkretnih mjera za razvoj biogospodarstva.
Kako u državama članicama, pogotovo onima u srednjoj i istočnoj Europi postoje veliki neiskorišteni potencijali  kad je riječ o biomasi i otpadu, Komisija najavljuje da će razviti strateški program za razvoj održivih prehrambenih, poljoprivrednih i šumarskih sustava te za proizvode bioindustrijskog sektora općenito.

Zatim utemeljiti, na razini EU-a, instrument za potporu politikama u području biogospodarstva u okviru programa Obzor 2020. kako bi se razvijali nacionalni i regionalni planovi u području biogospodarstva te pokrenuti probna djelovanja za razvoj biogospodarstava u ruralnim, obalnim i urbanim područjima, primjerice u području gospodarenja otpadom ili sekvestracije ugljika u poljoprivredi.

Komisija također planira uvesti sustav nadzora na razini EU-a kako bi pratila napredak u cilju postizanja održivog i kružnog biogospodarstva.

EU već financira istraživanja, ogledno i puno uvođenje održivih, uključivih i kružnih rješenja u bioindustriji, uključujući s 3,85 milijardi eura koji su dodijeljeni u okviru tekućeg EU-ova programa financiranja Obzor 2020. Za razdoblje od 2021. do 2027. Komisija je predložila dodjelu 10 milijardi eura za hranu i prirodne resurse, uključujući biogospodarstvo, u okviru programa Obzor Europa.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close