Tech

European Space Expo u Zagrebu

Kako svemirske tehnologije pomažu u poboljšanju prometa, zaštiti okoliša, praćenju klimatskih promjena, ali i povećanju kvalitete života saznat ćete ako dođete na središnji zagrebački trg od 12. do 21. lipnja kad se održava besplatna interaktivna izložba European Space Expo.


Na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića od 12. do 21. lipnja održat će se besplatna interaktivna izložba European Space Expo. Tu putujuću izložbu dosad je vidjelo oko 700.000 posjetitelja u mnogim europskim gradovima, a moći će se razgledati i u Zagrebu.

Cilj ove izložbe je informirati građane o prednostima i primjeni glavnih europskih satelitskih programa u području satelitske navigacije – Galileo, i promatranja Zemlje – Copernicus, te informirati javnost o utjecaju tih programa na svakodnevni život Europljana. Iako se ponekad čini da su istraživanja svemira luksuz, njima se otvara put pružanju usluga koje su ključne za moderan život, za nova radna mjesta i ostvarenje ekonomske koristi, a omogućavaju i veću neovisnost Europe. Danas jedanaest najvećih satelitskih operatera u Europi koristi 153 komunikacijska satelita, zapošljava šest tisuća ljudi i ostvaruje godišnji promet od šest milijardi eura, uz daljnji učinak na više od 30.000 zaposlenih.

Uz pomoć interaktivnih vizualnih materijala posjetitelji na ovoj izložbi će otkriti gdje se primjenjuje satelitska tehnologija. Naučit će kako te tehnologije pomažu optimizirati prijevoz, zaštititi okoliš, povećati efikasnost poljoprivrede i ribarstva, pratiti klimatske promjene, ali i upravljati hitnim situacijama u slučaju prirodnih katastrofa itd. Na stručnim prezentacijama također će saznati kako svemirska tehnologija poboljšava kvalitetu života. Upravo stoga ova je izložba pravo mjesto i za organizirane posjete učenika, a škole se mogu prijaviti ovdje. Za dodatne informacije upiti se mogu slati Martini Matijević putem e-maila [email protected]

Organizator izložbe je Europska komisija, dok je lokalni organizator u Zagrebu Institut za GIS (iGIS).

 


Tekst: TZGZ
Foto: diena.lt

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close