Tehnologija

Europa razvija 5G mrežu s Kinom

Europska komisija i Kina postigle su sporazum koji označava suradnju na razvoju 5G mreže, čime bi ta tehnologija trebala stići prije ili prema prognozama – 2020. godine.


Ovo vrijedno partnerstvo omogućava jednoj i drugoj strani uvid u istraživanja, financije i uključuje sve zemlje u srodne asocijacije (europska 5G PPP i kineska IMT-2020), što znači da nitko neće ostati po strani i uistinu će se zajedničkim snagama pokušati napraviti nešto hvalevrijedno.

Trud da peta generacija mobilnih mreža postane stvarnost neće više biti pokušaj pojedinačnih kompanija već se sve podiže na mnogo više razine, a to otvara prostor za poboljšanje infrastrukture i financiranja. Ipak govorimo o mobilnoj mreži koja bi trebala donijeti brzine od deset Gbps, a ovim se projektom garantiraju one do 20 Gbps. Trenutna najveća mobilna brzina je 150 Mbps za 4G LTE i dok je to uistinu sjajno, za doba 4K video snimaka i clud sustava, svakako nije dovoljno.

Ali dok se infrastruktura ne poboljša, nema naprijed. Može se pričati o svemu, može se čak nešto i napraviti prema naprijed tijekom istraživanja, no dok infrastruktura stoji, stoji i napredak 5G mobilnih mreža. I kad bi se to sve moglo izvesti na odgovarajuć način? Odgovor je teško ponuditi, ali sigurno će kineski i europski stručnjaci pronaći adekvatne odgovore.

Dok se to ne dogodi, 4G će biti standard, uvjetno rečeno. Naime, čak 66 posto svijeta još uvijek koristi 2G! Čak i u zemaljama kao Hrvatska 4G stagnira i dostupan je na rijetkim dijelovima. To je do operatera koji štede gdje stignu. Tako je kod nas T-HT prvotno omogućavao 75 Mbps jer im je to bilo najprihvatljivije, da bi danas 150 Mbps bilo dostupno. No dovoljno se maknuti iz centra Zagreba i 4G postaje nedosanjani san.

A ono što donosi 5G, osim samih brzina i zadovoljavanja najzahtjevnijih potreba, svakako je i financijski dio priče. Naime, Juniper Research proveo je istraživanje o 5G i prema njemu bi do 2025. godine prihodi od te tehnologije trebali doseći 65 milijardi američkih dolara, što je u odnosu na prognoziranih stotinu milijuna dolara u 2020. godini znatan napredak. Zato, treba zasukati rukave.


Tekst: ictbusiness.info
Foto: thecommentator.com

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close