Politika

EU želi sporazum i s Egiptom o migrantima

Članice EU-a žele zaključiti s Egiptom i ostalim zemljama sjeverne Afrike sporazume koji bi omogućili smanjenje migrantskog pritiska na Europu kao što je sporazum s Turskom doveo do znatnog smanjenja priljeva migranata.


Egipat je spreman produbiti dijalog s nama, što je nova važna etapa u rješavanju pitanja migracija, izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz, domaćin neformalnog summita čelnika EU-a, koji je uglavnom posvećen migracijama.

Egipat je jedina zemlja sjeverne Afrike koja je od 2016. uspjela potpuno zaustaviti odlazak migranata prema Europi morskim putem, rekao je Kurz.

EU je nakon eskalacije migantske krize 2015. zaključila sporazume s Turskom i Libijom, što je znatno smanjilo priljev migranata.

Zemlje članice EU-a žele organizirati summit EU-Arapska liga u veljači sljedeće godine u Kairu.

Iako je broj dolazaka migranata u Europu znatno smanjen, u EU je to i dalje užarena tema i vrlo osjetljivo pitanje, pogotovo s obzirom na predstojeće izbore za Europski parlament u svibnju sljedeće godine.

Ne postoji migrantska kriza, nego politička. Broj dolazaka migranata čak je manji nego što je bio 2007. Ali, mi moramo odgovoriti na zabrinutost europskih građana, ne možemo to ignorirati i čekati sljedeću krizu, izjavio je luksemburški premijer Xavier Bettel.

Migrantska kriza duboko je podijelila EU. Zemlje na vanjskim granicama Italija i Grčka traže više solidarnosti u raspodjeli tereta zbrinjavanja i prihvata migranata, što dio članica kategorički odbija. Stoga se u zadnje vrijeme naglasak stavlja na zaštitu vanjskih granica kako bi se što više smanjio priljev migranata.

Migracijsko pitanje neće se riješiti raspodjelom migranata između članica EU-a, nego obranom vanjskih granica,  rekao je austrijski premijer Sebastian Kurz.

Komisija je prije nekoliko dana predložila znatno jačanje Frontexa kako bi ta granična agencija postala prava Europska obalna i granična straža. Predloženo je povećenje broja pripadnika te agencije sa sadašnjih tisuću i pol na 10 tisuća ljudi do 2020.

Pripadnici Europske granične i obalne straže mogli bi, po prijedlogu Komisije, provoditi zadaće za koje su potrebne izvršne ovlasti – provjeru identiteta, odobravanje ili odbijanje ulaska na vanjskim granicama ili presretanje osoba na granici.

Više zemalja članica, ponajprije Mađarska i južne članice EU-a skeptične su prema tom prijedlogu jer bi mogao zadirati u suvereno pravo država članica da kontroliraju svoje granice.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da “nema potrebe da Frontex štiti mađarsku granicu umjesto nas”.

Orban je rekao da je u srijedu predstavio mađarski prijedlog Austriji koji bi “riješio ovaj problem” odnosno zemlje članice bi nastavile štititi svoje granice.

Isti prijedlog već je predstavljen Bugarskoj, naveo je.

Mađarski premijer nazvao je Frontex, agenciju za europsku graničnu i obalnu stražu, “dobrom idejom”, ali poručio da agencija “nikada nije uspješno zaštitila jedan metar granice, dok smo mi zaštitili tisuće kilometara”.

Nema potrebe da Frontex štiti granicu naše zemlje, a da ne spominjem još pitanja principa oko suverenosti, poručio je.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close