Moda

Etiketa na vašoj odjeći ne sadrži cijelu priču

Na odjeći često čitamo etiketu, ali jednu stvar na njima nikad nećete pronaći


Zamislite da kupite komad odjeće s etiketom na kojoj stoji ovakav tekst: “100% pamuk. Proizvedeno u Kambodži, izradio Behnly, star 9 godina. On se svako jutro ustaje u pet sati i ide u tvornicu tekstila u kojoj radi. Noć je kada ide na posao, noć je kad se vraća s posla. Odijeva se lagano jer je temperatura u sobi u kojoj radi 30 stupnjeva Celzija. Prašina u sobi kupi mu se u nosu i ustima. Provest će cijeli dan gušeći se kako bi zaradio manje od jednog dolara. Maska bi tvrtku koštala 10 centa. Etiketa ne sadrži cijelu priču.”

Džempere i jakne s takvim etiketama prošle je godine predstavila kampanja “Etiketa ne sadrži cijelu priču” humanitarne organizacije Canadian Fair Trade (Kanadska poštena trgovina). Organizacija se dohvatila borbe za objavu cijele istine na etiketama nakon što je 2013. u Bangladešu poginulo 1100 ljudi koji su se nalazili u tvornici “Rana Plaza” kad se tvornica urušila. Bila je riječ o modernim robovima, o nekoliko stotina njih od milijuna potplaćenih, izrabljivanih, zlostavljanih i mučenih diljem svijeta. Huffington post je sada odlučio podsjetiti na kampanju i objasniti kakav zločin je prethodio nastanak mnogih komada odjeće koje posjeduje praktično svaki Zapadnjak, odnosno koje sve prljave tajne sadrži etiketa na odjeći.

Pročitajte više na express.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close