Tehnologija

Etički hakeri upozorili na propuste sustava

Ovogodišnji Hacking Night 2015. organiziralo je Visoko učilište Algebra, u suradnji s HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) i inicijativom „eSkills for jobs“, a održano u sklopu EU kampanje Cyber Security Month. Brojni entuzijasti, studenti i stručnjaci za informatičku sigurnost testirali su vlastite snage u etičkom hakiranju.


 Cilj kampanje je podignuti svijest o važnosti računalne sigurnosti među građanima Europske unije. Etički hakeri, koristeći svoja znanja i vještine, upozoravaju na ozbiljne propuste unutar informatičkog sustava. Prošlotjedno natjecanje okupilo je devet odabranih timova, a osim aktivnih sudionika, ostali zainteresirani mogli su promatrati sa strane.

Natjecatelji su trebali riješiti četiri zadatka iz različitih područjainternetske i mrežne sigurnosti. Od ulaska u sustav otkrivanjem njegove ranjivosti, preko kompromitiranja poslužitelja putem Android aplikacije pa do pristupanja računima elektroničke pošte fiktivnih osoba, a za kraj i provaljivanje lozinke korisnika na poslužitelju.

Tijekom natjecanja istaknula su se tri „hakerska“ tima – „Horny Priests“ (pobjednici Hacking Night 2012.), „0x004012c0“ i „Hack Attack“. Najveći broj bodova, odnio je tim „0x004012c0“,u sastavu Katja Malvoni, Bruno Humić i Tomislav Zubčić.

– Zadaci su nas na prvu pomalo iznenadili jer smo očekivali neki klasičniji reversing zadatak. Krenuli smo s prvim zadatkom, ali kad smo shvatili da smo zapeli, odustali smo i fokusirali se na ostale. S obzirom na to da je većina zadataka ovisila o rješenju prvog, ostala su nam samo dva koja smo uspjeli riješiti. Zapravo smo imali jako puno sreće jer je ostalim timovima trebalo dosta vremena za taj prvi zadatak, a ispalo je da su zadaci koje smo mi riješili nosili više bodova – rekla ječlanica pobjedničkog tima Katja Malvoni.

Nakon natjecanja, pobjednicima je svečano uručen pehar, lokoti s imenom njihova tima te poklon-bon, iskoristiv za kupovinu računalne opreme.

– Sljedeće godine očekujem više natjecatelja, a oni mogu očekivati kompleksnije zadatke jer se podiže ljestvica kompleksnosti sustava koje je potrebno provaliti pa tako i znanja koje etički hakeri trebaju imati – istaknuo je Robert Petrunić,certificirani etični haker i konzultant za računalnu sigurnost, i predavač na Visokom učilištu Algebra.

Hrvoje Balen, koordinator eSkills for jobs, spomenuo je želju organizatora da Hacking Night iz godine u godinu dobiva sve više sudionika te da u budućnosti napune dvoranu, kako je i običaj za gamerske turnire u svijetu.

Svrha ovog natjecanja, kojim je ujedno obilježen i Cyber Security Month u Hrvatskoj, bila je provjeriti razinu informatičkih vještina i znanja, ali natjecateljima omogućiti i stjecanje novih vještina u atraktivnom i trenutno traženom području informatičke sigurnosti.

Za sve koji žele naučiti više, Algebra u suradnji s tvrtkom Eudron IS d.o.o., nudi edukaciju u ovom području te nadogradnju postojećih znanja. Ovdje spada (ISC)2 CISSP certifikacija, ECCouncil CEH (Certificirani etički haker), ECSA/LPT (certificirani sigurnosni analitičar/licencirani penetracijski tester), CHFI (certificirani računalni forenzičar) te razne praktične radionice, posvećene računalnoj sigurnosti, sigurnosti web aplikacija i računalnoj forenzici.

– Za zainteresirane možemo organizirati i radionice koje će im dati znanja potrebna za uspješno savladavanje zadataka s ovogodišnjeg (i prethodnih) natjecanja, te im pružiti dobre temelje za sljedeću godinu, kad očekujem da će Hacking Night biti još bolji i posjećeniji – istaknuo je na kraju Robert Petrunić.


Tekst: vecernji.hr
Foto: muffinresearch.co.uk

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close