Lifestyle

ERASMUS+ u Lici! Grabovača uoči Božića dobila još jedan projekt EU

Tijekom srpnja 2014. godine Pećinski Park “Grabovača” prijavio je Agenciji za mobilnost i programe EU projekt “Karst 4U” i još tada dobio pozitivno očitovanje od Agencije.

Sukladno pozitivnoj Odluci Agencije, projekt je poslan na natječaj u okviru programa Erasmus+ kroz koji je isplanirali tijekom srpnja 2015. godine. To znači da bi domaćini grupi od 15 volontera koji kroz mjesec dana boravka u parku provodili školu Francuskog jezika za najmlađe sugrađane, pomagali zaposlenicima parka u svakodnevnim poslovima. Od čišćenja obale rijeke Like, uklanjanja divljih deponija, do pomaganja najugroženijim stanovnicima, misleći pri tom na najstarije stanovnike  na području parka u svakodnevnim poslovima, cijepanje drva, uređenje okućnica, uređenje starih zapuštenih puteva…

DSCN0138

Projekt u okviru programa ERASMUS+ je prošao, a informacija je stigla 23.12. kao najljepši mogući poklon zaposlenicima Parka uoči Božića.

U suradnjim s lokalnim OPG-om, volonteri će učiti na koji se način rade proizvodi poput pekmeza, džemova i ostalih slatkih delicija, ali i pomagati vlasnicima OPG-a u obrađivanju poljoprivrednih površina s kojih se beru plodovi za proizvodnju navedenih ekoloških proizvoda.

Ovim projektom lokalna zajednica, zahvaljujući JU “Pećinski park Grabovača”, ima višestruke benefite koji su odmah vidljivi.

Neki od njih su:

– volonteri će koristiti smještaj kod osoba koje žive na području parka, što automatski znači da će te osobe moći zaraditi iznajmljivanjem svojih kuća,

-hranu će sami spravljati, ali će je kupovati u lokalnim  trgovinama, trgovci će imati dodatnu zaradu,

– djeca koja nemaju priliku učiti francuski jezik na ovaj će način moći besplatno steći određena znanja, a JU “Pećinski park Grabovača” ima pomoć u vidu osoba koje inače ne može zaposliti, a nužne su joj za daljnji rad i razvoj.

– starija populacija stanovništva koja živi na području parka ima pomoć u vidu obavljanja svakodnevnih, a njima teže izvedivih poslova.

dinaridi i grabovača

S obzirom na to da su u Parku dan prije Badnjaka dobili obavijest da je ovaj projekt prošao, ovo je još jedan u nizu uspjeha koji se događa nedaleko od svih nas u Ličko-senjskoj županiji. Veliki uspjeh Grabovače, veliki je uspjeh Like. Ali to nije sve. Već su izradili i drugi projekt koji se direktno veže na prethodni “Karst 4U – Explore Croatia nature” te će njime pokušati dovesti u park pet volontera koji bi trebali  boraviti dva mjeseca u Perušiću (jesen) i nastaviti rad prethodnih volontera. Svrha je da djeca što brže i lakše savladaju osnove francuskog jezika, ali i da poslove u parku koje sami ne mogu odraditi, odrade zajedno sa volonterima.

Ovaj hvale vrijedan projekt, ali i ideju, trebale bi slijediti i druge turističke institucije te institucije u “Asocijaciji Dinarida” koje je Grabovača odnedavni član. U razgovoru s gđom. Katarinom Milković koja već ima iskustva s brojnim EU projektima, otvoreno se ponudila za pomoć ukoliko bude interesa da i neke druge institucije rade po pitanju EU projekata ove vrste.

EU flag-Erasmus+_vect_POS

Tekst: UL/press

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close