Lifestyle

Eponimi: Nije svaki čokoladni namaz eurokrem, niti je svaka pasta za zube kaladont!

Često nismo ni svjesni da u svakodnevnom govoru želeći osloviti pojedini opći predmet, zapravo koristimo vlastitu imenicu. Labelo, Nutella, Kaladont, Žilet ili Radenska samo su neki od primjera lingvističke pojave – eponima. To su dakle samoznačne riječi nastale poopćavanjem vlastitih imenica. U tekstu donosimo nekolicinu primjera, od kojih će vas neki svakako začuditi.


Pasta za zube, balzam za usne ili čokoladno mliječni namaz. Ništa čudno u ovom nabrajanju, osim možda toga da ćemo češće spomenute proizvode nazvati kaladontom, labelom ili nutellom, koji bi zapravo trebali biti napisani velikim početnim slovom obzirom da se radi o imenima brendova ili marki.

No katkada unatoč tomu što postoje deseci tvrtki koje proizvode pojedinu stvar, jedan brend postane sinonim za određeni predmet. U jezikoslovlju je pojava poopćavanja vlastitih imenica poznata kao eponim, a u tekstu ćemo navesti nekolicinu primjera gdje se ona praktički ostvarila. Pri tome ćemo izbjegavati neke već odavno ukorijenjene primjere puput rendgena, dizela, nikotina ili sendviča.

Radenska / Jamnica

Nekoć je ova marka mineralne vode bila kudikamo popularnija, ali se ipak tu i tamo i danas zna čuti da netko u dućanu ili kafiću naručuje radensku, misleći pri tome na mineralnu vodu bilo kojeg proizvođača.

No kako je Radenska pomalo potisnuta, došla joj je zamjena pa ste tako vjerojatno već čuli u svome domu ili okolici da netko poopćava Jamnicu na sve miniralne, gazirane vode.

Eurocrem / Nutella

Navodimo još jedan primjer gdje se dogodila svojevrsna smjena u poopćavanju imena brenda. Vjerojatno vaši roditelji i danas sve čokoladno-mliječne namaze nazivaju eurokrem, bez obzira što je samo jedan Eurocrem to jest onaj koji proizvodi Takovo.

No ova se vlastita imenica toliko uvukla u komunikaciju kao opća da ćete nerijetko pročitati u kuharicama konstrukcije poput ‘recept za domaći eurokrem’ , ‘eurokrem s mlijekom u prahu’ i slično.

Ipak u posljednje vrijeme jedan drugi proizvođač je preuzeo primat kada je riječ o čokoladno mliječnom namazu. Naravno radi se o Nutelli. Mada će ‘zagriženi ljubitelji’ reći samo je jedna Nutella, kao što je i istina, vjerojatno su mnogi nasjeli na štoseve kada su vam u slastičarni ili roditelji kod kuće pod Nutellom zapravo ‘prodali’ neku jeftiniju verziju popularnog slatkog namaza.

Labelo

Pošto ne želite da vam ispucaju usne, namazat ćete ih labelom. Na prvi pogled uobičajena rečenica, no ne. Namazat ćete ih balzamom za usne pa sada tko ga proizvodi, ovisi od vaših preferencija.

Vileda / Trulex

U Zagrebu mnogi onu spužvastu krpu za pranje suđa zovu perilek. No u ostatku zemlje, a dijelom i u glavnom gradu zovete ju vileda ili truleks, što su zapravo proizvođači higijenskih i popratnih potrepština, a ne opće imenice.

Međutim jezična ekonomija kao i poistovjećivanje s jednim određenim brendom i ovoga puta su prevladale.

Kaladont

Koji kaladont najbolje izbjeljuje zube, a koji najbolje odgovara slabim desnima? Ponovno na prvi pogled uobičajena rečenica, međutim zapravo se umjesto izraza zubna pasta, krije proizvod bečke marke, koji se svuda po Europi prodavao još u doba Austro-Ugarske.

Ipak treba reći da kaladont za razliku od ostalih navedenih primjera sam po sebi i jest opća imenica, budući da je riječ satkana od grčkog kalos što znači lijep i odontos što znači zub.

Nescafe

Kada u ugostiteljskom objektu naručujemo instant kavu klasičnu ili s okusima, reći ćemo primjericenes od čokolade, iako je Nescafe samo Nestelova verzija popularnog kofeinskog napitka.

Photoshop

Evo i jedan iz kompjuterskog svijeta. Često u rečenici koristimo i glagol fotošopirati, izveden iz vlastite imenice Photoshop, koji je zaprao samo jedan od programa za obradu fotografija. Obzirom da je prvi koji je dosegao globalnu popularnost u svome fahu, nerijetko se koristi dakle kao sinonim za program u kojem se obrađuju fotografije.

Još neki primjeri iz računalno-internetskog svijeta su Google, koji se često koristi umjesto općeg izraza internetski pretraživač, ili PowerPoint, koji je postao opći naziv za kompjutersku prezenatciju sadržaja u vidu slajdova.

Tupperware

Ne nije svaka plastična posuda taperver, to su samo one koje su marke Tupperware. Da znate reći majci, sljedeći put kada vam spremi hranu u plastičnu posudu za očuvanje svježine.

Digitron

U posljednje vrijeme se u hrvatskom jeziku forsira izraz džepno računalo, a popularan je i kalkulator. No već nekoliko desetljeća, kao opći naziv za elektroničke uređaje za računanje koristi se riječ digitron, koji je hrvatska tvrtka, koja i danas postoji te između ostalog proizvodi razne verzije kalkulatora.

Svakako je zanimljivo istaknuti da je tvrtka Digitron prva u Europi proizvela elektroničko džepno računalo!

Levisice

Još prije 30-ak godina Varteks je sklopio ugovor o licenciranoj proizvodnji odjeće američke kompanije Levi Strauss. U međuvremenu je levis odnosno levisice postao sinonim za hlače od trapera.

Još par iznenađujućih

Uz navedene, spomenimo i neke primjere koje bi vas svakako mogli iznenaditi, ako ovi do sada nisu. Termosica, koja se koristi u značenju posuda za očuvanje temperature napitka, samo je proizvod tvrtke Thermos. Zatim Jet-Ski.

Ako se ne vozite na onom kojeg je proizveo Kawasaki, svi ostali su vodene jurilice ili još općenitije vozila na vodi. Jacuzzi također nije bilo koja ‘kada koja proizvodi mjehuriće’ nego samo ona od istoimenog proizvođača.


Tekst: srednja.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close