Ličko-senjska županija

Epidemiolog Stanić: “Uz poštovanje svih mjera epidemija na Udbini se neće vratiti”

EPIDEMIJA POD NADZOROM

Karantena za Udbinu u ponedjeljak je ukinuta jer je epidemija pod nadzorom, dio prije oboljelih više nije u samoizolaciji, a po svemu što se o tom koronavirusu zna uz zaštitne mjere rizik zaraze nije jako velik, rekao je epidemiolog županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Ivan Stanić.


Karantena za općinsko središte Udbinu ukinuta je u ponoć, ali će se još neko vrijeme iz Udbine moći izaći uz propusnice koje Općinski stožer Civilne zaštite može izdati samo uz opravdan razlog da bi se ograničilo kretanje ljudi i zdravstveni rizik, koji je, po mišljenju epidemiologa i županijskog Stožera Civilne zaštite “pod kontrolom i nije visok”.

„Iako smo imali mali uzorak od 22 oboljelih u Ličko-senjskoj županiji, vidjeli smo da je taj virus prešao s jedne na drugu osobu u bliskom obiteljskom kontaktu i duljim boravkom u istom uredu. Nismo imali slučaj da je bilo zaraza u prodavaonici, ljekarni ili pošti, kamo je zaražena osoba došla”, rekao je Stanić za Hinu. Kako je istaknuo, nije bilo zaraze u kratkim usputnim razgovorima uz određeni razmak.

Smatra da se uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera epidemija na Udbini neće vratiti.

Na Udbini je još 14 od 22 oboljelih u toj županiji. Stanić je istaknuo kako su mu zdravstveni razlozi na prvome mjestu, ali i on kao epidemiolog treba uzeti u obzir sve ostale aspekte života.

Morao sam uvažiti i gospodarske i socijalne posljedice života u karanteni, čuti razne ljudske priče i mislim da smo našli najbolje rješenje da se virus i dalje kontrolira, a da ne bude prevelikih reperkusija na posao i privatni život tamošnjih ljudi“, rekao je Stanić.

Da je opasnost od daljnjeg širenja koronavirusa u Lici pod kontrolom, govori i to što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u petak iz Gospića povukao dvojicu stručnjaka koji su u deset dana bili na ispomoći županijskom zavodu kako bi se epidemija ograničila i zaustavila.

Županijski stožer izvijestio je da je danas, deveti dan bez novooboljelih od covida-19.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Hina | Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close