Scena

ENNIO MORRICONE ODRŽAO NEZABORAVNI KONCERT U ARENI ZAGREB

Moćan i zvuk velikog orkestra bio je primjereno “platno” za široke, romantičarske Morriconeove teme, kao da će konjica utrčati u Arenu.


Slavni talijanski skladatelj Ennio Morricone nastupio je u subotu navečer u Areni Zagreb sa Zagrebačkom filharmonijom, velikim zborom i svojom stalnom suradnicom, sopranisticom Suannom Rigacci koja već podosta godina daje “glas” Morriconeovim filmskim temama.

Pred oko 4000 obožavatelja Morricone je u dva dijela programa dirigirao velikim orkestrom i predstavio neke od nezaboravnih glazbenih tema iz podjednako nezaboravnih filmova. Fascinantna je energija skladatelja – kako je netko napisao, “originalnog čovjeka u crnom” – koji s 86 godina života dolazi na pozornicu s dirigentskom palicom poput Clinta Eastwooda s revolverima prije pedeset godina u prvom zajedničkom filmu Za šaku dolara iz 1964.

Moćan i zvuk velikog orkestra bio je primjereno “platno” za široke, romantičarske Morriconeove teme, kao da će konjica utrčati u Arenu. Od Nedodirljivih i Bilo jednom u Americi, preko Bilo jednom na Zapadu i Za šaku dinamita, od americane do italiane H2S i Klan sa Sicilije pa legendarne teme The Ectasy of Gold iz filma Dobar, loš, zao, u Areni Zagreb pokazalo se da Morriconeova glazba funkcionira samostalno, za što i sam veli da mu je oduvijek bila glavna namjera.

Čak i bez filmske slike, kao dokaz vrhunskog skladateljskog talenta koji je Morricone pokazao u proteklih 50 godina.

Recentna turneja “Mojih 50 godina u glazbi” s kojom gostuje u 20 europskih gradova nije samo rekapitulacija Morriconeova rada, već i naših 50 godina u glazbi, svega onoga što je kao skladatelj, skupa s redateljima s kojima je suraĐivao, Morricone stvorio kao nezaobilaznu i važnu ostavštinu, sliku i zvuk suvremene kulture.

Pljesak publike u Areni Zagreb pokazao je  koliko je i kod nas “ugrađena” Morriconeova slika, bolje reći zvuk svijeta koji nas okružuje. Od bliske Italije do daleke Amerike i onoga što je “bilo jednom na Zapadu” a potom osvojilo cijeli svijet.


Tekst: Hrvoje Horvat, večernji.hr
Foto:”Ennio Morricone 66ème Festival de Venise (Mostra)” by nicolas genin – originally posted to Flickr as 66ème Festival de Venise (Mostra). Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons.

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close