KolumneNove balkanske priče

Emocionalna Smetlarica

Svaki put kad mi se bivši dečko javi, a ja se smilujem pa odgovorim, čujem u glavi glas bliske prijateljice koja mi, kako to inače bude na Balkanu, ljubav iskazuje kroz šamare :

”Miki, ti si takva smetlarica.’

Za slučaj da vam petak prolazi u nadi da ćete za vikend vidjeti baš onoga ili onu koji vam se, eto, cijeli tjedan nije javio (ali bude, stalo im je, stvarno im je stalo), dozvolite da vas upoznam sa Smetlaricom.

——-

Smetlarica u ovom kontekstu nije osoba ženskog roda koja čisti ulice, nego ona postarija gospođa kakve često sretnete u centrima glavnih gradova, na njihovom skupom ofucanom kaputu vidite da su jednom dobro živjele, ali da tog života više nema. U nadi da to malo prikriju, ove gospođe nabace na sebe najbolju odjeću koja im je ostala, okupaju se u puderastom parfemu kakav valjda samo starije žene znaju naći u prodaji pa u čast glamura ili trunke samopoštovanja koje im je ostalo, dodaju i malo crvenog ruža – spremne za kopanje po smeću, u nadi da će tamo nešto dobro naći.

Prije nego što se obrušite na mene, rado bih vas obavijestila da po jedna Smetlarica živi u svakom od nas – Emocionalna Smetlarica, spremna baciti se svakog časa u kopanje po emocionalnom smeću…

u nadi da će nešto dobro tamo naći.

Svi ste to probali, kad u dva ujutro pijani pošaljete bivšem poruku, kad odete na onaj zadnji, ali sad stvarno zadnji dejt, jer vam treba ”closure”, pa onda nastavite još 7 mjeseci disfunkcionalne veze s istom tom osobom, samo da si možete reći da ste sve zatvorili ”kak se spada”. Ono kad se spetljate s curom s kojom ste zadnji put bili prije 10 godina, u srednjoj, ono kad odblokirate bivšu ili bivšeg s whatsappa, pa intenzivno gledate u ekran mobitela u nadi da će vam se prvi javiti. Ili ono kad ih obrišete s Facebooka, ali… evo ipak jedan mali friend request, tri mjeseca kasnije.

Ali evo što radite.

Započnete lijepi, decentni crveni ruž, tračak samopoštovanja, zagrebete po površini emocionalnog smeća ‘‘možda da mu samo poruku pošaljem”, ‘‘možda samo jedna kava’‘, ali nekako je pred vama i dalje smeće.

Onda zarujete malo dublje, iskopate par vreća ovog emocionalnog smeća, elegantno izvadite što je bilo u tim vrećama, prostrete oko kante, ‘zadnji dejt, obećajem!” i nastavite sretno prebacivati smeće s jedne na drugu hrpicu, dok vas prijatelji ne gledaju.

Ali nekako, pred vama je i dalje samo smeće.

Pa onda zaronite još dublje i prije nego što ste se snašli ste se cijelim tijelom bacili u kontejner, mahnito kopajući u nadi da ćete naći barem nešto materijala koji se da reciklirati, ”opet smo skupa, ali sad će nam uspjeti, obećajem!”, kopate i govorite si da mora tu biti nečega vrijednog.

Ipak, pred vama je i dalje samo smeće.

I tad otkazujete akciju, crveni ruž vam se davno razmrljao preko pola lica i istopio se s mrvicama samopoštovanja koje su vam bile ostale. Izgledate kao smeće, smrdite kao smeće i pitate se kako to da vam nitko novi ne želi prići tko bi vas možda zavolio malo više i s kojim biste nastavili sretno dalje u život.

—–

Dame i gospodo, Smetlari i Smetlarice, dok vam prolazi petak u nadi da ćete za vikend vidjeti baš onoga ili onu koji vam se eto cijeli tjedan nije javio (ali bude, stalo im je), učinite si uslugu, iznesite to smeće van, produžite dalje i ne okrećite se više za njim.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close