Scena

‘Emil i detektivi’ stižu u Zagrebačko kazalište mladih

Premijera predstave ‘Emil i detektivi’, nastale po romanu Ericha Kästnera, u adaptaciji, režiji, scenografiji i oblikovanju videa Milana Trenca, bit će u u subotu, 7. veljače, od 18 sati u ZKM-u.


Premijera predstave Emil i detektivi završetak je procesa koji je trajao gotovo deset mjeseci. U skladu sa željama Ericha Kästnera, autora adaptiranog romana, koji je htio mladoj publici predstaviti djecu sadašnjosti (ondašnjosti), njihove vršnjake onakve kakvi uistinu jesu, čime je roman za mlade izbacio na ulicu, i mi to želimo učiniti s ovim uprizorenjem ‘Emila i detektiva’.

Izborom da djecu u predstavi glume djeca, a surađujući s vrsnim odraslim glumačkim kolegama, ostvarili smo ne samo suradnju glumačkog ansambla Zagrebačkoga kazališta mladih s njegovim Učilištem, nego ćemo, nadamo se, ujedno pokazati da su mali glumci sposobni izdržati zahtjeve ove kompleksne i za profesionalne glumce zahtjevne predstave. Pomnom podjelom uloga i stalnim radom s budućim malim glumcima, postupno povećavajući zahtjeve i njihove obveze te uključujući i njihove odrasle kolege, stvorili smo projekt koji organski sazrijeva u završnu fazu.

Zamislivši predstavu kao multimedijski spoj staroga i novoga, u kojem se videosnimke sukobljavaju s parnim lokomotivama, a dječaci u pumpericama odguruju skejtborde, odlučili smo zadržati najbolje iz obaju svjetova, iz obaju perioda. Namjera nam je napraviti gledljivu, komunikativnu predstavu koja će visokim estetskim standardima opravdati vrijeme i trud kako gledatelja, tako i velike glumačko-scenske ekipe uključene u projekt’, kazao je Milan Trenc.

Scenografijom dominiraju LED svjetiljke, neonske reklame i dinamična izmjena svjetla i tame, ostvarujući fluidnost prostora i okvir unutar kojeg mašta gledatelja može izgraditi njihov vlastiti svijet. Dinamična uporaba songova i glazbenih akcenata u kontrapunktu je s igrom svjetla i sjene te potencira multimedijski aspekt samog uprizorenja; interaktivni videozid dominira sredinom pozornice i dočarava berlinske ulice i željezničke stanice onakvima kakve su bile nekad, a sve u multimedijskom ruhu digitalne ere.

U predstavi glume glume Zoran Čubrilo, Nataša Dorčić, Damir Šaban, Jasmin Telalović, Filip Nola, Dora Polić Vitez i Katarina Bistrović Darvaš te polaznici Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih.

Kostimografkinja je Doris Kristić, oblikovateljica scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić, skladateljDavor Rocco, asistentica redatelja Grozdana Lajić.

Ulogu dječaka Emila u alternaciji će tumačiti Andrija Žunac i Matija Tin Klarin, a još glume: Borna Sertić/Matko Mihaljević, Korina Rožmarić/ Nika Trenc Sato/ Nikolina Varga, Jan Rešetnik, Omer Husainbegović, Karlo Gagulić, David Milanović, Luka Čubrić, Andrija Knežević, Filip Jukić, Domagoj Mladić, Nina Skoćak/Helena Jurić Šinkec.


 

Foto: ZKM
Tekst: Tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close