VijestiTech

ELEKTRIČNI ROMOBILI Prespori za ceste, prebrzi na nogostupima – kako pristupiti njihovoj regulativi?

Električni romobili u posljednjih godinu-dvije postali su sasvim uobičajeno prometalo i na našim cestama. Mali, brzi, jednostavni i relativno povoljni omogućuju nam da vijugamo gradskim cestama i mnogima su poželjnija alternativa u odnosu na javni prijevoz ili automobile, piše 24 sata.


Jedan od problema koji se vežu uz romobile je njihova regulativa. Toliko ih puno ima da se gradovi moraju novim pravilima boriti protiv njihove najezde u pješačkim zonama. Krajem srpnja Milano je u pješačkim zonama električnim romobilima dopustio brzinu od 6 km/h i zabranio im kretanje po nogostupu, uz globu od 26 eura. Različite mjere poduzimaju i drugi gradovi.

Ni kod nas električni romobili ne postoje u Zakonu o sigurnosti u cestovnom prometu. Jedino gdje se spominju su u kontekstu dječjih romobila i kao takvi se ne bi smjeli voziti na kolniku, a kazna za to može biti 300 kuna. To znači da se tretiraju kao pješaci. Vozači električni romobila tako nisu obvezni nositi kacigu i drugu zaštitnu opremu.

Još su siva zona, jer ih nije bilo do praktično prije nekoliko mjeseci. To je zadnja riječ tehnologije i u zakonu ih nema jer nisu ni postojali. Najveći problem je da su električni romobili izuzetno brzi. Postižu brzine od preko 30 km/h. Za vožnju po cesti su prespori i preopasni, a vozač romobila na cesti predstavlja vrlo malu figuru tako da ga vozač automobila vrlo teško uoči. S druge strane, po pješačkim nogostupima romobil je izuzetno opasan jer se kreće velikom brzinom. Naravno, nama je cilj da se ljudi što više kreću s biciklima, električnim biciklima i romobilima da bi se smanjile gužve u gradovima i zagađenje zraka, ali tim ljudima moramo osigurati staze po kojima bi se mogli nesmetano kretati. Dok god ne sagradimo te staze, romobili će se kretati po nogostupima i ugrožavati pješake. Svaki vozač romobila bi morao biti svjestan da vrši prekršaj, da ugrožava pješake te bi se morao kretati brzinom ne puno većom od brzine kretanja pješaka. Sa time da mora znati da ako udari pješaka, kazneno i materijalno odgovara, a romobil nema policu osiguranja kao vozilo da se unesrećenom sa te police isplati šteta, nego ju vozač romobila mora isplatiti iz svog džepa – rekao nam je prometni stručnjak i sudski vještak Goran Husinec.

Napominje da bi vozači trebali biti svjesni da se kreću u sivoj zoni i da moraju biti pažljivi, ali isto tako i da bi lokalne vlasti, pogotovo Zagreb, trebali urediti staze i koridore za bicikle i ovakva nova vozila.

Kaciga i oprez

Međutim, dok se to ne regulira, kad krećete u vožnju romobilom, svakako stavite kacigu, ako ne zbog zakona, onda zbog sebe. Isto tako, krenite polako. Naučite kako se ponaša vaš romobil i polako ispitujte njegove granice. Noću, uz upaljena svjetla, nosite i reflektirajući prsluk.

Više na 24 sata.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close