KontinentalniKarijeraTurizamIzdvojeno

EKSKLUZIVNO Zvonimir Petričević: “Izgradnjom staza za skijaško trčanje planiramo sezonu proširiti na cijelu godinu”

VLASNIK BIG BEAR PLITVICE NATURE RESORTA

Putem Facebook live na stranici Lika Cluba razgovarali smo s vlasnikom kampa Big Bear Plitvice Nature Resort, gospodinom Zvonimirom Petričevićem.


O tome zašto je odlučio sagraditi luksuzno odmaralište u Lici, što sve njegov kamp nudi, kako se nosi sa situacijom nakon korone te što savjetuje svim investitorima koji dolaze u Liku, razgovarali smo u njegovom kampu u Vrhovinama. Pročitajte sažetak intervjua u nastavku.

Za početak, recite nam tko je Zvonimir Petričević i čime ste se bavili prije ove priče o kampovima?

Poduzetnik sam otkad znam za sebe, aktivno radim već 35 godina. Otvorio sam, između ostalog, prvu tvrtku u JZ Europi i jednu od većih koja se bavila distribucijom vode u velikim pakiranjima. Nakon toga sam vrlo uspješno radio poslove sa solarnim panelima, bilo po pitanju proizvodnje električne energije, bilo po pitanju grijanja vode.

Po našim informacijama vi ste iz Perušića, to rijetko to zna. Zašto ste se odlučili vratiti i investirati u Liku?

Moja mama je iz Perušića, život ju je odveo u Sarajevo gdje sam se rodio. Međutim, to moji iz Perušića znaju – u petak kad bi završila škola, ja bih u subotu bio u Perušiću. Lika ostane u tebi i jednostavno te samo vraća i vraća. Upravo iz tog razloga sam odlučio ovdje investirati  – iz ljubavi prema Lici i želji da tu dođem, da nešto stvorim za sebe, za zajednicu i da tu ostanem.

Kako je sve počelo? Kako ste došli na ideju da otvorite luksuzan resort i zašto baš u Vrhovinama?

Oduvijek sam se htio baviti ovom vrstom posla – turizmom i ugostiteljstvom. Neposredno prije ovog imao sam jednu lokaciju u Skradinu kod NP Krka jer sam mislio, a to mislim i dalje, da je kontinentalni turizam ono što Hrvatskoj nedostaje i da može biti bolje. U Skradinu je bilo problema s neriješenim imovinsko pravnim odnosima i u tijeku toga sam dobio natječaj za postavljenje solarnih panela na zip line. Kad sam vidio ovaj kraj, u meni se istog trenutka ta ideja iz Skradina prebacila – ovdje. Osim toga, našao sam dobru suradnju i podršku lokalne zajednice i sve se poklopilo. Pronašao sam dovoljno veliku lokaciju, privukao me ovaj kraj i rekao sam – to je to.

Koja je vrijednost investicije i tko vam je sve dao potporu u realizaciju projekta?

Do sada je vrijednost investicije više od 24 milijuna kuna. Veliku potporu sam dobio od države, ali u smislu jamstava za komercijalni kredit. Inače, nismo dobili do sada nikakva bespovratna sredstva, sve je podignuto vlastitim sredstvima i sredstvima iz kredita. Međutim, dobili smo veliku potporu Hamag bicra koji nam je omogućio jamstvo da bi nam banka mogla dati kredit. S druge strane, država je kroz tih 25 milijuna kuna već dobila 7 natrag kroz PDV i sl. Zahvaljujem Otočcu i Uredu za graditeljstvo od kojih smo dobili dozvole u rekordnom roku. Također, podrška općine je konstantna i nismo imali prepreka na putu.

Što se sve nalazi u ponudi resorta?

Resort je podijeljen na tri dijela. Jedan dio je naselje mobilnih kućica, kojih ima 32, a ukupnog kapaciteta 100 ležajeva. Potpuno su moderno opremljene, sa 4 zvjezdice. U sklopu tog dijela imamo i outdoor fitness, prostore za druženje, dječje igralište.. Ocjena je 9,5 od 10 na Bookingu.

U drugom dijelu se nalazi 70 parcela za kampere sa super novim modernim sanitarnim blokom gdje nam je njemački i nizozemski ADAC dao četiri zvjezdice od mogućih 5. U sklopu kompleksa imamo i restoran, tradicionalni lički sa 150 mjesta i velikim parkirnim prostorom.

Koliko je vremena prošlo od ideje do prvog gosta?

Godinu i osam mjeseci, od čega je samo priprema dokumentacije uzela nekih 8 mjeseci. Izgradnja je počela u 5. mjesecu 2018., a kamp smo otvorili 26. travnja 2019.

Vaš resort je poznat po visokim ekološkim standardima i gotovo u potpunosti je samoodrživ. Recite nam više o tome.

U sklopu investicije napravili smo dvije elektrane – jednu za proizvodnju električne energije gdje proizvodimo 15 kWh što pokriva naše dnevne potrebe. Toplinsku energiju proizvodimo u cijelosti sami. Osim toga, sav otpad se razdvaja i ekološki zbrinjava. U tijeku je izgradnja pročiščivaća otpadnih voda tako da ćemo vrlo brzo doći do 0 posto ekološkog onečišćenja iz našeg objekta.

Nalazite se na cesti između Otočca i Plitvica, znamo kakva je struktura gostiju u Lici… Tko su vaši gosti, imate li više gostiju iz istočnih zemalja ili onih zapadnijih?

U protekloj godini 97 posto gostiju su nam bili gosti iz inozemstva, a od toga 75 posto su bili gosti iz zapadne Europe. Najviše Njemačka i Austrija,  Francuska i Italija.  Prošle godine smo imali gostiju iz 65 država sa svih kontinenata, ali prevladava zapadna Europa.

Kako ste se oglašavali, kako ste došli do tako velikog broja zemalja?

U početku se nismo mogli puno oglašavati, ali smo uspostavili dobru suradnju s nekoliko austrijskih i njemačkih turističkih agencija.

Kako vaši gosti provode dane odmora u Lici i što ih najviše zanima od sadržaja?

Prošle godine smo imali dosta tranzitnih gostiju jer nisu znali gdje dolaze i što mogu ovdje dobiti. Ove godine su boravci duži što nas veseli, od 3 do 5 dana, a to je za Liku puno. Puno razgovaramo s gostima i kažu da im je ovdje super, osim obaveznog jednog dana za posjet parku, usmjeravamo ih na ono što je poprilično zanemareno, a to je dolina Gacke, Otočac… Usmjeravamo ih na sadržaje poput zip linea, u Kuterevo…pokušavamo promovirati NP Velebit i samu prirodu oko nas koja svakim danom sve više napreduje, otvorene su nove staze za trčanje,hiking, biciklizam… Imamo veliki broj gostiju koji produžuju boravak ili nam se u istoj sezoni vraćaju

Kako se koronakriza odrazila na vaše poslovanje?

Bili smo rasprodani negdje 80 posto kapaciteta i nakon lockdowna smo sve te rezervacije izgubili. Prošle godine smo bili prepoznatljiva destinacija za team building koji je sad potpuno nestao. Osim toga, imali smo potpisane ugovore s nekoliko agencija za prihvat kineskih i azijskih turista u našem restoranu, preko 300 autobusa i izgubili smo sve do jednoga.

Nakon toga se nismo predavali pa smo, čim su to mjere dopustile, otvorili i veliki trud uložili i onda, sa izbijanjem drugog vala, ponovno sve izgubili. Poslovat ćemo pozitivno, platit ćemo sve svoje obveze, ali ništa više od toga nažalost.

Planirate li širenje resorta?

Želimo ovdje napraviti jedan kongresno sportski centar. Aplicirali smo na mjeru 6.41 Europske unije za sportsko multifunkcionalno igralište i to ćemo raditi na jesen. Mislimo da taj segment nedostaje. U suradnji s općinom pokrenuli smo izgradnju dvije staze za skijaško trčanje veličine 6 i 3 km. S hrvatskim skijaškim savezom smo ostvarili perfektnu suradnju, imat će ovdje u 9 mjesecu pripreme i ide se u izgradnju tih staza. Time planiramo sezonu u Lici i ovdje kod nas proširiti na cijelu godinu.

Što biste savjetovali drugim ljudima koji žele pokrenuti turističku investiciju u Lici?

Lika je dragulj Hrvatske – na idealnom prometnom položaju, ekološki potpuno čista, ima toliko toga za dati i ponuditi. Mislim da bih savjetovao svakome da krene u to, ali samo od spavanja i tranzita nemamo ništa, moramo našim gostima davati sadržaj – gosti to traže i sigurno će biti dobro.

Poruka našim čitateljima za kraj

Dođite u Liku i podržite nas, želim vam sve najbolje i da ovo teško vrijeme zajedno s nama prebrodite i vidimo se ubrzo!

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku. 

UŽIVO IZ VRHOVINA – Razgovor s vlasnikom Big Bear Plitvice nature resort Zvonimirom Petričevićem

Gepostet von LIKACLUB.eu am Montag, 3. August 2020

UŽIVO IZ VRHOVINA – Razgovor s vlasnikom Big Bear Plitvice nature resort Zvonimirom Petričevićem

Gepostet von LIKACLUB.eu am Montag, 3. August 2020

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close