Turizam

EKSKLUZIVNO Posjetili smo crkvu u kojoj je kršten Nikola Tesla!

Na današnji dan 1856. godine rođen je Nikola Tesla, jedan od najvećih umova 20. stoljeća.


I dan danas spominje se priča kako su se u noći rođenja sina Georgine Tesle, domaćice koja je svojim izumima uvelike olakšavala život na selu i Milutina Tesle, pravoslavnog svećenika, nebom nad selom Smiljan prolomile munje, koje su postala asocijacija na tog znanstvenika i obilježile njegov rad kojim je zadužio čovječanstvo.

Ekipa Lika Cluba dobila je jedinstvenu priliku zaviriti u crkvu izgrađenu 1765. godine, u kojoj je kršten veliki genije.

Odmah po rođenju, Tesla je bio boležljivo i slabo dijete pa je krštenje zakazano mimo običaja, sljedeći dan, u strahu da neće preživjeti. Krštenje je obavio paroh Toma Oklopdžija u srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Smiljanu u kojoj je  Teslin otac služio, a koja se nalazila tik uz njihovu kuću. Kum je bio prijatelj Teslinog oca Milutina, kapetan Jovan Drenovac.

Crkva Svetog Petra i Pavla u Smiljanu porušena je u Drugom svjetskom ratu. Na temeljima stare crkve podignuta je nova 1986. godine manjih gabarita i izmijenjenog izgleda zvonika, a u Domovinskom ratu je djelomično oštećena i opljačkana. Novoj obnovi objekta pristupilo se 2006. godine, na 150. godišnjicu Teslinog rođenja, kada su Teslina kuća i crkva postale dio Memorijalnog centra “Nikola Tesla”.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close