KulturaIzdvojeno

EKSKLUZIVNO Kristina Prša o spomeniku: Tesla ne treba biti predmet svojatanja, on je nama svima zajednički

TEMATSKI RAZGOVOR SA ZAMJENICOM GRADONAČELNIKA GOSPIĆA

Zamjenica Gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša ekskluzivno je za portal Lika Club komentirala situaciju oko povratka Teslinog spomenika u Gospić. Pročitajte razgovor u nastavku.

Od kada traje priča o povratku Nikole Tesle u Gospić, i mislite li da će do toga doći?


Gradsko vijeće 2014. godine donijelo je Odluku da će spomenik Nikole Tesle biti postavljen ispred Kulturno Informativnog Centra. Zbog čega to bivša vlast nije učinila ne mogu reći no ono što svakako mogu reći jest da Grad Gospić od 2017.godine radi na svim razinama kako bi taj spomenik bio postavljen tamo gdje je Gradsko vijeće i odlučilo. Sredstva u proračunu za 2020.godinu su osigurana. Projektna dokumentacija gotova je, a u tijeku je priprema postupka javne nabave za izvođenje radova. Razlog iz kojega to nismo učinili u prethodne dvije i pol godine mandata je taj što smo morali ići u  izmjenu prvotnog projekta jer smo u suradnji sa strukom ocijenili da je takav projekt primjereniji za neko primorsko podneblje, a ne za Liku koja ima jako puno hladnih dana, snijega i leda. Stoga smo čekali novu projektnu dokumentaciju koja je sada, kako sam rekla, potpuna.

Zna li Ministarstvo kulture vaše namjere?

O svojim namjerama, na radnom smo sastanku održanom u Ministarstvu kulture obavijestili i državnog tajnika gdina Krešimira Prtla. I sadašnja vlast koju predstavljam  mišljenja je da je ta pozicija dobra za postavljanje spomenika jer su se stručnjaci (arhitekti, konzervatori i urbanisti) više puta izjasnili da Trg Stjepana Radića na kojemu je nekada bio spomenik nije prikladan za postavljanje spomenika.

Kako komentirate ranije događaje vezane uz Teslu u Gospiću i povratak spomenika?

Ne volim se  vraćati u prošlost, i nije dobro kada se sukobljavamo oko prošlosti vječitim osvrtanjem na iznimno teška vremena za Hrvatsku u kojoj su se tih godina događali iznimno ružni događaji. Ja sam bila dijete, bila sam u Gospiću, i svima nam je bilo jako teško. Mišljenja sam da je svaki događaj potrebno staviti u kontekst vremena u kojemu se dogodio.  To ne znači odobravanje nečeg što nije bilo dobro, već razumijevanje i sprečavanje da se loši postupci ponovno dogode.

Je li taj spomenik već postao politička vruća tema?

Nemalo me ljuti i politiziranje teme spomenika Nikole Tesle i zbog nekih prošlih vremena stavljanje Grada Gospića u negativan kontekst. Zaboravlja se da  Grad Gospić ima najveći spomenik Nikoli Tesli, a to je Memorijalni centar Nikole Tesle u njegovom rodnom Smiljanu kojega godišnje posjeti preko 50.000 tisuća posjetitelja. Naravno, svjesni smo da bi ime, lik i djelo Nikole Tesle mogli privući i puno veći broj posjetitelja, međutim za to je potrebno strateški osmisliti sadržaje i vjerujemo da ćemo uskoro i na tom polju donijeti inovativnija rješenja. Povratak spomenika nije samo tehnička stvar već bi  njegovo postavljanje bila još  jedna nadopuna sadržaja koja bi progovarala o važnosti Tesle i njegovih izuma za čitavo čovječanstvo. Trg na kojemu će spomenik biti postavljen bit će moderan, minimalistički trg, u skladu s Teslinom osobnošću, a budući da je to trg ispred Kultruno Informativnog Centra, namjera je tome prilagoditi i sadržaje u centru.

Kako komentirate inicijativu Rijeke da se spomenik ugosti kod njih?

Zadnjih dana u medijima se može svašta pročitati o Teslinom spomeniku. Naglašavam kako Grad Gospić poštuje inivcijativu Grada Rijeke i u dopisu kojega smo uputili Ministarstvu kulture stoji da Gradu Gospiću nije nikakv problem da  Rijeka privremeno  za potrebe predstavljanja  hrvatske kulturno – povijesne baštine na jednoj od najcjenjenijih kulturnih inicijativa u Europi – Europskoj prijestolnici kulture –  predstavi i i Teslin spomenik. Međutim, upravo sad kada smo uspjeli osigurati sredstva, izraditi novi projekt  i započeti uređenje trga, protivimo se namjeri da se Tesla trajno postavi u Rijeci.  Puno prije nego je Rijeka pokrenula inicijativu mi smo već razgovarali u Ministarstvu i iskazali namjeru uređenja trga i postavljanja spomenika.

Međutim, želim reći da Tesla ne treba biti predmet svojatanja, Tesla je nama svima zajednički. Tesla je velik i najveći, svaki čovjek svakodnevno bi ga se trebao i imao razloga sjetiti. Gotovo sve oko nas dugujemo njemu. Možemo reći da nas je mnogo čemu naučio jedino nas, nažalost,  nije naučio onom najvažnijemu, a to su skromnost, ljubav prema planeti Zemlji, nedjeljivost svih nas jer kako je rekao: svi smo mi jedno, nesebičnom davanju za dobrobit čovječanstva i neoptrećenosti nacionalnošću, rasom, bojom kože i tko zna čime sve ne.  Možda bismo umjesto razmišljanja i prepucavanja oko postavljanja spomenika trebali razmisliti o tome da na misaonom i duhovnom planu više slijedimo put Nikole Tesle kao iznimnog čovjeka, vizionara i izmitelja. On cijelom svijetu služi na čast i može biti primjer, posebno nama ovdje u kraju iz kojega je potekao. Želim da se Grad Gospić razvija i da uvijek težimo biti bolji na svim poljima. Dosadilo mi je da se Gospić stavlja u negativan kontekst. Na prošlost ionako ne možemo utjecati, ali budućnot je ta koju možemo mijenjati i oblikovati.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close