LokalnaPolitika

EKSKLUZIVNO Ivica Relković komentirao lokalne izbore u Lici: “U Gospiću će biti jednako neizvjesno kao i zadnji put!”

Jedan od najpoznatijih hrvatskih političkih analitičara, savjetnika i komentatora aktualnih zbivanja u Republici Hrvatskoj, ekskluzivno za LIKACLUB odgovorio je na nekoliko aktualnih pitanja o lokalnim izborima. Osim što radi kvalitetne analize i objavljuje ih na svom blogu besplatnapolitika.com, aktivan je u javnom životu. Pročitajte što kaže o lokalnim izborima u Ličko-senjskoj županiji.

U Ličko-senjskoj županiji na ovim lokalnim izborima dogodilo se nekoliko bitnih stvari, pojavila su se nova lica na svim listama, liste su drastično pomlađene i drugačije složene, a jedna od njih je i Nezavisna lista “Bura promjena”. Po izbornim rezultatima, smatrate li rezultate “Bure promjena” uspješnima ili neuspješnima?


Relković: Županijska nezavisna lista „Bura promjena“ jedna je od najuspješnijih takvih lista u Hrvatskoj. Na prošlim lokalnim izborima najuspješnija županijska nezavisna lista bila je ona Stipe Petrine u Šibensko-kninskoj županiji s osvojenih 16,51% glasova, a „Bura promjena“ je dohvatila 22,84%, a nezavisni kandidat za župana Ernest Petry 23,85%! A na prethodnim izborima županijske nezavisne liste uopće nije ni bilo! Naravno, tu treba priznati i dobru suradnju s Karlom Starčevićem, jer da se išlo s nezavisnom listom na jednoj strani i njegovoj pravaškoj na drugoj strani, obostrani rezultat bi bio polovičan.

U Hrvatskoj se jedino županijska lista Željka Lackovića u Koprivničko-križevačkoj županiji može mjeriti s tim uspjehom. Ostale županijske nezavisne liste ipak su bile ili Mostove ili slabijeg rezultata, a Mostove su imale naboj nacionalne kampanje, pa je razlika u odnosu na „Buru promjena“ i Lackovićevu listu samo u tome što su na tom naboju uspjeli kao kandidati Bulj, Grmoja i Panenić ući u drugi krug. No, to je i maksimum za njih.

S druge strane nezavisne liste se trebaju promatrati i prema uspjesima u svojim mjestima, a tu je „Bura promjena“ opet iznimno uspješna! Potvrđena su oba nezavisna gradonačelnika – i Ante Dabo u Novalji i Stjepan Kostelac u Otočcu. Ali, za razliku od prošlih lokalnih izbora, sada je nezavisni kandidat u drugom krugu i u Senju, ma kako male izglede Igor Medved imao u tom drugom krugu. Drugi krug je i u općini Plitvička jezera, kao što je, doduše, bio i prošli put, ali s drugim nezavisnim akterom.

I naravno, kao spoj nezavisnih i pravaša Karla Starčevića, tu je i ponovna borba za gradonačelničku poziciju u samom Gospiću. To da su nezavisni kandidati u kombinaciji sa Starčevićem najozbiljnije „napala“ sva četiri županijska grada te dva već apsolvirala u prvom krugu, samo pokazuje koliko je narasla nezavisna snaga u Ličko-senjskoj županiji. Zapravo, da je SDP bio na razini prošlih lokalnih izbora, i koliko toliko parirao HDZ-u i „Buri promjena“, možda bi njihovih nekoliko posto više unijelo dobre šasne i „Buri promjena“ za županijski drugi krug. I naravno, da nacionalna tema Agrokora nije „pojela“ sve kampanje lokalnih izbora u Hrvatskoj.

Kad gledamo rast nezavisne scene ne smijemo gledati samo pobjednike i po njima mjeriti sam uspjeh. Golema stvar za nezavisne su rezultati u Lovincu (44,64% za vijeće), Karlobagu (32,22% za vijeće), pa i u Udbini (18,50% za vijeće). Takvu snagu u prosječnom rezultatu nemaju nezavisni ni u daleko jačim županijama. To je cjelovit pogled na izvrstan rezultat „Bure promjena“ na ovim lokalnim izborima u kojima ona još trči i drugi krug!

U prvom krugu izbora svoje gradonačelničke funkcije potvrdili su Stjepan Kostelac u Otočcu i Ante Dabo u Novalji. Po Vašem mišljenju, očekivano? Hoće li Gradsko vijeće Otočca biti problem Kostelcu?

Relković: Da, to je bilo očekivano. Pri čemu se obojici mora priznati da su sada dio vlastita prethodnog uspjeha ugradili u sinergijsku pomoć drugim nezavisnima po županiji. Tako da se njihovi gradski rezultati trebaju promatrati i kroz tu dodatnu županijsku razinu. Posebno spominjem Dabu koji je besprijekoro odradio i Novalju i još imao snage biti jedan od ključnih motivatora županijske razine. Što se tiče gradskog vijeća u Otočcu nisam toliko insajderski upućen da bih znao koliko će se uspjeti kohabitacijski pomiriti HDZ-ova koalicijska gradska većina s ulogom nezavisnog gradonačelnika, ali to nije slučaj samo u Otočcu. Na ovim izborima takvih slučajeva ima diljem Hrvatske, pa ćemo vidjeti kako će se ti odnosi uređivati od mjesta do mjesta. A iskustva između prošlih i ovih lokalnih izbora pokazuju u pravilu da se zlonamjerno rušenje proračuna obija o glavu prethodnoj gradskoj i općinskoj većini, a ne nezavisnim gradonačelnicima i načelnicima. Rušen je proračun i Kovačiću u Omišu i Lackoviću u Đurđevcu i Dabi u Novalji, pa su oni nakon toga na prijevremenim lokalnim izborima još snažnije pobjeđivali.

Kako komentirate pobjedu Darka Milinovića u prvom krugu? Bi li Milan Kolić, kandidat koji se povukao iz utrke, ostvario bolji ili lošiji rezultat od Petry-ja i Franića?

Relković: Teško je to reći u okolnostima kada je nacionalna tema toliko dominirala da je HDZ-u u cijeloj Hrvatskoj i Mostu u dvije južne županije donijela homogenizirajuću i mobilizacijsku energiju za lokalne izbore koji s nametnutom temom Agrokora i raskida koalicije HDZ-Most nemaju nikakve veze, a trpjeli su izravnu medijsku štetu svi drugi lokalni, posebno nezavisni kandidati. Da je bilo više medijske i javne kampanje, više komunalnih tema i rasprava o dosadašnjim uspjesima ili neuspjesima upravljanja lokalnim samoupravama i županijama, možda bi se dogodio drugi krug. Ali „Bura promjena“ ne treba previše žaliti. Za četiri godine, tijekom kojih treba dobro raditi, uslijedit će nova utakmica.

Trenutno traje velika bitka za Grad Gospić. Možete li se osvrnuti na taj slučaj.

Relković: Da, ponavlja se bitka s prošlih lokalnih izbora, ali u nešto promijenjenim okolnostima. Mislim da Starčeviću s jedne strane pomaže što je bio dio županijske priče, a s druge strane mu je ovaj tijesni rezultat i mala zamka. Ne smije ovih završnih dan i pol misliti da je posao gotov. Bit će gotov kad se nakon 19 sati u nedjelju objave rezultati. I bit će jednako neizvjesno kao i zadnji put.

Grad Senj i Općina Plitvička jezera u poziciji su drugog kruga. Ante Kovač kao nezavisni kandidat izaziva Borisa Luketića, a Igor Medved također kao nezavisni kandidat izaziva Sanjina Rukavinu. Kakve su šanse izazivača za preokret u ovim od pamtivijeka “HDZ-ovim” utvrdama?

Relković: U gradu Senju, paradoksalno u odnosu na veliku prednost HDZ-ova kandidata, možda se moglo dogoditi i više da se u gradsku kampanju krenulo otvorenije i ranije još u prvom krugu. Tu je HDZ bio možda i uspavaniji nego igdje drugdje u Ličko-senjskoj županiji i tu je HDZ prolazak u prvom krugu „knjižio“ unaprijed. Tu je postojao prostor za još veće iznenađenje, poput onog u Kninu. Ali već i s ovim rezultatom treba čestitati Igoru Medvedu, uz onu poznatu da „nada umire posljednja“. Ipak je drugi krug novo miješanje karata, pa se možda i u Senju Medvedu dogodi „as“ u zadnjem dijeljenu.

Plitvička jezera ovu situaciju ponavljaju, samo što je prošli put izazivač bio Pero Aračić. Može li Ante Kovač dalje od pozicije izazivača? To je sredina s manjinskim stanovništvom za koju nisam siguran kako se tko možda i unaprijed opredjeljuje u drugom krugu.

Ali ja bih na kraju spomenuo nešto iznimno bitno za uravnotežen rast nezavisne scene u svakoj našoj županiji. Kapilarnu sporadičnu snagu imali smo i na prošlim i pretprošlim lokalnim izborima. Sada se dogodio trenutak mogućnosti sinergijskog povezivanja nezavisnih unutar žuapnija, vodoravnom suradnjom gradova i općina i vertikalnom suradnjom kumulativnih glasova za županijsku skupštinu. U Ličko-senjskoj županiji dogodilo se i jedno i drugo kao školski primjer svima u Hrvatskoj za sljedeće lokalne izbore. Pažljivo je otklonjena bilo kakva mogućnost preklapanja lista, pa nismo imali ni HSP-ovu ni Mostovu kontralistu. Odlično su sinergijski funkcionirali mjesni glasovi za nezavisne kandidate sa županijskim ukupnim rezultatom. I na kraju, županijska nezavisna scena pozicionirala se kao druga snaga u županiji u ovom trenutku. Onaj tko je toliko sitničav da traži više ne zna koliko je golem rezultat postignut!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Screenshot N1

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close