VijestiTehnologija

EKO HEROJI LIJEPE NAŠE Čiste Hrvatsku od automobilskih olupina već 15 godina

Akciju “Očistimo Hrvatsku od auto olupina” Romeo Ibrišević (58) umjetnički fotograf i istinski zaljubljenik u prirodu pokrenuo je prije 15 godina tijekom kojih je iz prirode diljem Hrvatske izvučeno preko 16 tisuća automobilskih olupina, piše 24 sata.


Jedan moj kolega je računao da kad bi posložili sve te olupine jedna na drugu da bi to bila dva Mont Everesta, ili da ih posložimo od Samobora jednu iza druge da bi kolona bila do iza Karlovca – kaže nam Romeo Ibrišević te dodaje kako su u Nacionalnom parku na Velebitu našli čak 1200 automobilskih olupina, a u NP-u Krka 1500.

Na otoku Žirje, gdje živi 30 stanovnika, bilo je preko 200 bačenih automobila. U NP-u Mljet bilo je 40 takvih automobila. Romeo je svojedobno radio u jednom auto-časopisu, koji se bavio auto-industrijom pa mu je, nakon što sam pohodio mnoge svjetske izložbe novih automobila, pala na pamet ideja gdje idu svih ti limeni ljubimci kad jednom odsluže svoje.

Tako je zapravo krenula priča, s tim nekakvim danom mrtvih automobila, kad smo došli u reciklažno dvorište u bivšu cementaru u Podsusedu. Kod nas je bio običaj, kao nešto normalno, da se ne samo stari, isluženi automobili, nego i sva bijela tehnika, dijelovi namještaja i građevinska šuta doslovno bacaju u šumu, rijeke i jezera. Samo u jedno popodne, još na početku akcije, iz Samoborskoga gorja smo izvukli 30-ak automobilskih olupina, a kod Samobora ih je bilo 300. No, kako je zaštita okoliša spadala pod Ministarstvo kulture, pokazalo se da ne možemo to raditi na vlastitu ruku, ako ne osnujemo udrugu i tako je akcija počela – objašnjava nam Romeo.

To je jedan veliki entuzijazam. Bačeni automobil izgleda ružno, ali nije to samo problem kad znamo da litra motornog ulja zagadi milijun litara vode – govori nam neumorni Romeo.

Olupine su vađene iz rijeka (Zrmanja, Kupa, Sava), slapova (Zareški krovi, jezera (Baćinsko jezero, Imotska jezera), podmorja (uvala Običaj, Lisičarka, Sv. Marija Magdalena), s planina (Medvednica, Papuk, Dinara, Velebit, Učka), s otoka (Mljet, Lastovo, Korčula, Vis, Hvar, Dugi otok, Ugljan, Krk, Lošinj), iz slavonske ravnice, spilja, sa zagorskih, samoborskih i žumberačkih bregova.

Više na 24 sata.


 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close