Zdravlje

Earl Grey: čaj ili britanski političar?

Earl Grey bio je britanski premijer, koji je na toj funkciji naslijedio znamenitog vojvodu od Wellingtona (pobjednika nad Napoleonom).


Dana 13. ožujka 1764. godine rođen je u Engleskoj čovjek po kojem se danas zove poznata vrsta čaja Earl Grey. Ime mu je bilo Charles Grey, a od oca je naslijedio titulu Earl Grey (titula earla u Engleskoj otprilike odgovara tituli grofa u kontinentalnoj Europi). Time je Charles Grey postao drugi po redu Earl Grey, a može ga se oslovljavati i kao Lord Grey, jer su svi engleski earlovi automatski i lordovi.

Zanimljivo je da je Earl Grey bio visokopozicionirani političar u Velikoj Britaniji. Dapače, bio je čak i britanski premijer između 1830. i 1834. godine, a prethodno je bio i ministar vanjskih poslova u britanskoj vladi.

Grey je studirao na znamenitom Cambridgeu, a za člana britanskog parlamenta izabran je već u dobi od 22 godine. U doba Napoleonskih ratova – 1806. godine – dospio je Grey na visoku poziciju prvog lorda Admiraliteta , što je otprilike odgovaralo ministru mornarice. Već kao prvi lord Admiraliteta bio je Grey član britanskog kabineta (vlade), a ubrzo je prebačen na položaj ministra vanjskih poslova.

Godine 1830. postao je Earl Grey britanski premijer, naslijedivši na toj funkciji znamenitog vojvodu od Wellingtona (pobjednika na Napoleonom). Za vrijeme Greyevog mandata konačno je u britanskom kolonijalnom imperiju ukinuto ropstvo (u SAD-u se to dogodilo tek tri desetljeća kasnije, i to tek nakon mnogo borbi).

Čaj Earl Grey, specifičan po začinjenosti uljem bergamota, dobio je ime po premijeru Greyu jer je ovaj navodno jednom prilikom dobio takav čaj kao dar. Biljka bergamot, na latinskom jeziku zvana Citrus bergamia, vrsta je citrusa iz čije se kore ploda može dobiti eterično ulje. Postoji i varijanta čaja Earl Grey nazvana Lady Grey.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: freshesttea

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close