Tehnologija

E-obrazovanje: digitalni alati potrebni su digitalnoj generaciji

“Šteta je što škole ne raspolažu s više opreme uz koju djeca lakše svladavaju program, motiviranija su za rad, a nastavnici lakše komuniciraju”, kaže ravnateljica zagrebačke osnovne škole Ivana Gundulića


Za potrebe multilateralnog projekta ‘Comenius’ u učionicu informatike u zagrebačkoj osnovnoj školi Ivana Gundulića instaliran je Epsonov interaktivni projektor kratkog dometa EB-1410Wi.

Projekt ‘Comenius – Healthy Picnic’ pod okriljem Europske unije okuplja škole iz sedam europskih zemalja koje rade na projektima, razmjenjuju sadržaje, ali i učenike na studijskim putovanjima.

Uz pomoć video projektora učenici i nastavnici u OŠ Ivana Gundulića održavaju video konferencije s kolegama iz Francuske, Italije, Austrije, Estonije, Portugala, Reuniona i Slovenije. S obzirom da se komunikacija odvija na engleskom jeziku, to je ujedno i prilika za usavršavanje jezičnih kompetencija.

“Do sada smo radili samo na pametnoj ploči, no otkako koristimo interaktivni projektor posao nastavnika je lakši i korisniji”, kaže profesorica Višnja Reljić, ravnateljica osnovne škole Ivana Gundulića.

Projekt ‘Comenius – Healthy Picnic’ promiče zdrav način života. U njemu sudjeluje osam partnerskih škola koje izmjenjuju interaktivne sadržaje poput prezentacija i slika.

“Projektor koristimo i za video konferencije putem kojih komuniciramo s drugim osnovnim školama u zemljama Europske unije. Projekcija pokriva čitavu pametnu ploču i djeca se vesele kada vide svoje prijatelje iz drugih zemalja. Mašu jedni drugima, razgovaraju međusobno i razmjenjuju sadržaje”, kaže ravnateljica Reljić.

Osim za video konferencije, interaktivni projektor služi i u redovnoj nastavi. Učenici i nastavnici mogu skupa raditi na pametnoj ploči s dvije interaktivne olovke kojima bilježe i označavaju gradivo, a njihov rad je moguće snimiti na računalo i potom dijeliti.

“Naša djeca su rođena s novim tehnologijama. Okružena su medijskim sadržajima, ne boje ih se, štoviše očekuju da nastava bude zorna, multimedijalna. S druge strane, nastavnicima je puno lakše pojasniti određene sadržaje.

Šteta je što škole ne raspolažu s više ovakve opreme uz koju djeca lakše svladavaju program, motiviranija su za rad, a nastavnici lakše komuniciraju. Imamo sve više udžbenika prilagođenih e-učenju i nadam se da će ubuduće biti sluha za tehnološko opremanje naših škola”, zaključuje ravnateljica Reljić.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close